Social gaming gigant Zynga heeft de lancering aangekondigd van een eigen portal, waar Farmville, Words With Friends en de andere toptitels van het bedrijf zullen worden gehouden..

De nieuwe Zynga.com-site is de eerste keer dat het bedrijf met miljardenbedragen onafhankelijk een eigen opstelling heeft opgezet, zodat gebruikers rechtstreeks via de website games kunnen spelen..

Van oudsher heeft het bedrijf zijn spellen via Facebook- en smartphoneapps gepusht en het heeft onlangs onthuld dat het $ 445m aan inkomsten waard is voor het sociale netwerk..

Dat is ongeveer 12 procent van de totale inkomsten van Facebook

Omdat Facebook zo afhankelijk is van de toegenomen winstgevendheid na de recente IPO, is het onwaarschijnlijk dat de gedachte om een ​​aantal Zynga-gamers te verliezen aan het bedrijf goed zal afnemen met de bemanning van Zuckerberg.

Facebook-vriend of Facebook-rivaal?

Verder moedigt Zynga ontwikkelaars van derde partijen aan om mee te doen door titels in te dienen bij de portal, iets wat ook meer rivaliteit met Facebook creëert..

Het bedrijf heeft een eigen gedeelte voor sociale netwerken van Zynga.com, maar zal nog steeds de virtuele valuta van Facebook Credits gebruiken en gamers moeten zich nog steeds aanmelden via Facebook Connect om te kunnen spelen.

Verder zegt Zynga dat het geen plannen heeft om de enorm wederzijds voordelige relatie te beëindigen.

John Schappert, CFO van Zynga, zei: "We zijn een web- / gamebedrijf dat content levert aan onze spelers en onze eigen interne infrastructuur en technologie ontwikkelt .Nu transformeren we in een gaming- en platformbedrijf.

"We hebben geluisterd naar onze spelers, naar wat ze willen van social gaming. Ze willen een plek waar ze samen kunnen spelen, ze willen een plek die samenwerkt en de beste nieuwe sociale games voor hen levert, waar ze altijd een vriend om mee te spelen. "