Stel je voor dat je het hoofd bent van een bedrijf van meerdere miljarden dollars met meer geld dan de meeste mensen zich ooit zouden kunnen voorstellen.

Je kijkt de wereld rond, en je ziet extreme armoede, en ziekte, en wanhoop en verwoesting. Jij denkt "Jeez! Wat deze mensen nodig hebben is Facebook!"

Mark Zuckerberg heeft het niet zo gezegd toen hij Internet.org aankondigde, natuurlijk. "Is connectiviteit een mensenrecht?" vroeg hij en concludeerde dat dat zo was.

Als gevolg hiervan werkt Facebook samen met Samsung, Qualcomm, Ericsson, Nokia, Opera en MediaTek onder de vlag van Internet.org, met als doel de rest van de wereld met Facebook te verbinden.

Het is veelbetekenend dat Facebook het enige contentbedrijf is: er is geen Microsoft, geen Google, geen Twitter, geen telecomnetwerken, geen brancheorganisaties. Er zijn twee fabrikanten van mobiele telefoons, een infrastructuurleverancier, twee chipfirma's en een browserbedrijf en Facebook.

Volgens The New York Times werken ze samen om telefoontoepassingen efficiënter te maken en zorgen ze ervoor dat telefoons minder energie verbruiken.

Het gaat niet om het geld, zegt Zuckerberg, en schrijft dat "het misschien niet echt winstgevend is voor ons om de volgende paar miljard mensen voor een zeer lange tijd, of nooit, te dienen."

Geloof er geen woord van. Facebook is geen liefdadigheidsinstelling.

Bijbedoelingen

Zuckerberg heeft gelijk dat internettoegang gunstige effecten heeft, maar dit gaat er niet om de wereld mooier te maken. Het gaat erom goed te spelen voor Wall Street.

Facebook wil de AOL van deze eeuw zijn, de eerste service die mensen gebruiken wanneer ze online gaan en voor velen de enige service die ze gebruiken wanneer ze online gaan.

Wall Street vereist explosieve groei van Facebook en de meer ontwikkelde delen van de wereld zullen dat niet veel langer opleveren. Facebook is een enorme onderneming, maar het groeit niet langer enorm: zoals in Venturebeat wordt gerapporteerd, vertraagt ​​de groei naar eencijferige cijfers in hoogontwikkelde landen - maar in het Midden-Oosten, Afrika en Azië zijn de kansen enorm.

Als Internet.org "op een duurzame manier de belofte van connectiviteit als een mensenrecht kan waarmaken", een situatie creëren waarin "het economisch redelijk wordt om gratis basisdiensten aan te bieden aan diegenen die ze niet kunnen betalen" en "definiëren welke basis internetdiensten moeten hebben gratis gegevens "- diensten zoals" berichtenuitwisseling, sociale netwerken, zoekmachines en Wikipedia "- dan zal alles geweldig zijn.

"We hebben al resultaten gezien waarbij het toevoegen van gratis gegevens voor Facebook ... zowel de verkoopwinsten als de opbrengsten van dataplan verhoogt." En Facebook-nummers.

Facebook Zero stimuleert nu al de vraag naar breedband in Afrika, het gratis product fungeert als gateway-medicijn voor mensen die dan de foto's en kattenvideo's willen zien die iedereen deelt (maar die niet zijn opgenomen in zero-rated gegevens).

Dit is goed voor de wereld, zegt Zuckerberg, omdat "iedereen zal profiteren van de toegenomen kennis, ervaring en vooruitgang die we boeken door iedereen met internet te verbinden."

En Facebook heeft er voordeel van, want naarmate die markten zich ontwikkelen, hoeft Facebook zich geen zorgen te maken over de concurrentie met sociale netwerken in eigen land: het heeft al een lock-in dat netwerkeffecten het heel moeilijk maken om te overwinnen.

Dit gaat niet over connectiviteit als een mensenrecht, en het gaat er niet om de wereld een betere plek te maken: betere connectiviteit is een middel om een ​​doel te bereiken, niet het uiteindelijke doel.

Dat doel moet duidelijk zijn: Facebook wil de AOL van deze eeuw zijn, de eerste service die mensen gebruiken wanneer ze online gaan en voor velen de enige service die ze gebruiken wanneer ze online gaan.

Er is niets mis met bedrijven die geld willen verdienen. Het is gewoon een schande dat het moet worden gekaard in vrolijke, clappy pseudo-humanitaire bullshit.

  • Lees meer van Gary Marshall terwijl hij zich bezig houdt met het streamen van muziek, internetprivacy en, eh, Lily Allen