Mark Zuckerberg, veel verguisd voor de teleurstellende IPO van Facebook, raakte dinsdag op de verliezen van zijn bedrijf tijdens de TechCrunch Disrupt-conferentie voordat hij zich wendde tot iets waar hij het liever over had: geld verdienen.

Zuckerberg zei naar verluidt dat 'mobiel alles is' en dat het bedrijf zijn chips legt op advertentie-inkomsten afkomstig van handsets, niet van desktops.

Mobiel is Zuckerberg's - en dus ook Facebook's - aas in de opening. Gebruikers van de nieuwe iOS-app van het bedrijf verbruiken twee keer zoveel feedverhalen als voorheen, aldus Zuckerberg, wijzend op een zegen van potentiële toekomstige advertentie-inkomsten.

Hoewel de iOS-update niet veel heeft gedaan om het uiterlijk van de app te veranderen, zei Zuckerberg dat de prestaties van de app een zwaar nodige bult kregen.

Heet en niet

Een mobiele misstap die het bedrijf al heeft doorstaan, is HTML5. Zuckerberg legt uit dat de sociale site er te zwaar op leunt, in plaats van native apps..

Dat is allemaal aan het veranderen, zoals Zuck de iOS-app aanraadde, en een aankomende integratie met iOS 6. De meeste signalen wijzen erop dat het nieuwe besturingssysteem zijn eerste thuis vindt op de iPhone 5, waarschijnlijk zal lanceren op woensdag.

Zucks zei ook dat een native Android-app het derde kenmerk is van zijn mobiele strategie na iOS en mobiel internet, en gebruikers kunnen er een te lang van verwachten.

Ook voor de site is er een zoekmachine, een natuurlijke ontwikkeling voor een bedrijf dat dagelijks 1 miljard zoekopdrachten bekijkt.

Wat een Facebook-telefoon betreft, noemde Zuckerberg zo'n handset "de verkeerde strategie" voor het bedrijf, in strijd met de strategie van het bedrijf om op alle mobiele telefoons te zijn.

Ten slotte zei Zuckerberg dat hij niets verwachtte te veranderen met Instagram, dat Facebook vorige week officieel heeft overgenomen.

"Onze missie met Instagram is dat we hen willen helpen groeien tot honderden miljoenen gebruikers", zei hij. "We hebben geen agenda om ze onze infrastructuur in te laten gaan."

Via TechCrunch (1), (2), (3), The Verge