Zeiss, een bedrijf dat zijn naam heeft gemaakt in optische en opto-elektronische technologie voordat het de wereld van de virtuele realiteit betreedt, heeft zijn nieuwste VR-headset aangekondigd: de Zeiss VR One Connect op IFA 2017 in Berlijn.

De Zeiss VR One Connect belooft de kloof te overbruggen tussen pc virtual reality, die indrukwekkende visuals en complexe games biedt, maar wordt geleverd met een hoog prijskaartje voor dure headsets zoals de HTC Vive en Oculus Rift en smartphone-gevoede VR, die kosten een stuk minder (als je al een handset hebt), maar biedt niet echt de meeslepende ervaring van PC VR.

Zeiss VR One Connect doet dit door SteamVR-games uit te voeren die worden aangedreven door een pc, die al het grafische gruntwerk doet en de beelden naar de headset verzendt, met uw smartphone als scherm.

De Zeiss VR One Connect wordt geleverd met twee controllers

De bouten en moeren

Hoewel Zeiss niet de exacte minimumvereisten heeft gespecificeerd voor de smartphone die je kunt gebruiken, is er gezegd dat je een “stroom” apparaat met een schermgrootte tussen 4,7 en 5,5 inch. Het moet ook iOS of Android gebruiken.

De headset, met ingesloten smartphone, is via een USB-kabel op uw pc aangesloten en de Zeiss VR One Connect maakt gebruik van de ingebouwde bewegingssensoren van de smartphone om head-tracking mogelijk te maken. Om de games te besturen, zijn ook een paar draadloze Bluetooth-controllers inbegrepen.

Deze controllers kunnen drie vrijheidsgraden (3DoF) detecteren dankzij sensoren die zijn gebouwd door PXL Vision.

Te goed om waar te zijn?

Het Zeiss VR One Connect-systeem is compatibel met veel goedkope VR-headsets voor smartphones, of u kunt het gebruiken met de Zeiss VR One, waardoor de invoerprijs mogelijk erg laag blijft. Hoewel dit geweldig klinkt, hebben we enkele bedenkingen.

Allereerst, door games te besturen met behulp van de 3DoF-controllers, die informatie naar uw smartphone verzenden, die vervolgens die gegevens combineert met informatie van haar eigen bewegingssensoren, voordat instructies naar uw pc worden gestuurd, kan een element van lag worden toegevoegd (waar er een vertraging tussen je beweging en het spelen van de game), waardoor het spelen van VR-games moeilijk of zelfs misselijk zou kunnen worden.

Door een beroep te doen op een USB-kabel, verliest u bovendien een van de voordelen van smartphone-VR - volledige draadloze bewegingsvrijheid. In plaats daarvan wordt je vastgemaakt aan je pc. Nu we het daarover hebben, heb je nog steeds een machine nodig die SteamVR-games kan spelen, dus het kan een beetje geld kosten.

Als u echter al over een geschikte smartphone en pc beschikt, belooft de Zeiss VR One Connect een zeer goedkope manier om aan VR-gaming te doen. Eind 2017, de Zeiss VR One Connect, die wordt geleverd met twee draadloze controllers en een USB-kabel, samen met de vereiste software, kost $ 129 (ongeveer £ 100, AU $ 160).

Een bundel met de Zeiss VR One Plus-headset wordt ook verkocht voor $ 199 (ongeveer £ 150, AU $ 250).

Hoewel we twijfels hebben, is hier veel potentieel, dus we kijken er naar uit om er enige tijd mee door te brengen om te zien of de Zeiss VR One Connect zijn beloften waarmaakt.

  • Dit zal ongetwijfeld vereisen dat alleen de beste draadloze router werkt
  • IFA 2017 is Europa's grootste technische show. Het TechRadar-team is in Berlijn om u al het laatste nieuws en praktische eerste indrukken van nieuwe telefoons, horloges en andere tech te brengen wanneer ze worden aangekondigd.