YouView heeft zijn concept-gebruikersinterface en zoekbeleid gepubliceerd voor overleg met de industrie - inclusief welke inhoud wordt geplaatst waar en hoe het aan kijkers wordt gepresenteerd.

De IPTV-oplossing, die zeven grote broadcast- en telecommunicatiepartners omvat, is blijkbaar nog steeds 'op schema' voor een lancering in het begin van 2012, en het begint nu de kern van de gebruikersinterface in te zien en hoe de inhoud zal worden opgedoken..

"YouView heeft vandaag de concept-gebruikersinterface en het zoekbeleid voor overleg met de industrie gepubliceerd, waarin wordt uiteengezet hoe content aan kijkers wordt gepresenteerd op een manier die het voor hen gemakkelijk maakt te ontdekken," aldus YouView.

"Het beleid beschrijft ook de aanpak van YouView voor het toewijzen van posities aan leveranciers van video-on-demand content in de YouView-gebruikersinterface."

Eerlijke bekendheid

Uiteraard zal een belangrijke vraag zijn hoe eerlijk de inhoudaanbieders van niet-aandeelhouders worden behandeld, iets waarover het beleid van YouView duidelijk is.

"De toewijzing van listingposities en UI-posities en de configuratie van zoekresultaten zal worden uitgevoerd zonder rekening te houden met de vraag of de Content Provider een YouView-aandeelhouder is, dringt aan op.

"Wanneer een YouView-aandeelhouder, die ook een Content Provider is, een vermelding of een UI-positie krijgt, zal de basis voor een dergelijke toekenning objectief gerechtvaardigd zijn, gelet op de beginselen van eerlijkheid, redelijkheid en non-discriminatie waarop alle UI-posities betrekking hebben zal worden toegekend.

"Het ordenen van zoekresultaten zal objectief gerechtvaardigd zijn, gelet op de principes van eerlijkheid, redelijkheid en non-discriminatie."

Glijd in de gebruikersinterface

Bij het uitleggen hoe de UI werkt, zijn er enkele interessante nuggets van informatie die kan worden verzameld.

Allereerst zal het hoofdmenu een "carrousel van menu-items" omvatten.

Het is duidelijk dat, zoals je zou verwachten in een IPTV-oplossing, Zoeken zal een sleutelrol spelen in de ontdekking van inhoud, en dit zal een primair tabblad zijn.

Het volgende tabblad dat wordt genoemd, is Mijn mening - wat een lijst met opnames, geplande opnames en herinneringen zal zijn.

EEN Gids tabblad biedt een 7-daagse elektronische programmagids (EPG) en inhaalslag voor "elk lineair kanaal gedurende ongeveer de afgelopen 7 dagen".

Een Op aanvraag tabblad zal uiteraard toegang bieden tot on-demand portalspelers en "geaggregeerde lijsten van On Demand-inhoud weergegeven door YouView".

ISP verstrekt informatie over de internetzoekmachine, als de ISP een gelieerde ISP is, anders ontbreekt dit tabblad.

instellingen biedt bruikbare instellingen.

Helpen zal gebruikersvideo's en lokale diagnosehulpmiddelen aanbieden.

Apps bevat de toepassingen die zijn afgestemd op de YouView-service.

De on-demand content wordt in de meeste populaire media aangeboden, alleen in TV, A tot Z TV en genres.

Opduikende inhoud

In termen van kanaaltoewijzing wordt het traditionele lineaire tv-raster ingesteld door DMOL en niet door YouView, wat betekent dat de volgorde hetzelfde zal zijn als op een Freeview EPG, maar dat de IPTV on demand-categorieën hun eigen sectie zullen hebben.

De bekendheid van dit aanbod zal bij de lancering worden bepaald door drie factoren:

  • Publieke omroepen krijgen 'gepaste aandacht' volgens de instructies van Ofcom. Dat betekent dat BBC-content, ITV Player, 4OD en Five on demand de meest prominente inhoud zullen zijn
  • Ten tweede zullen aanbieders van bestaande TV VOD de volgende zijn en geordend op basis van populariteit, wat een prominente plaats zou kunnen betekenen voor Sky als het betrokken zou raken)
  • Ten derde zullen mensen die bestaande web- of IP VOD-services leveren, worden opgenomen - opnieuw gerangschikt op populariteit.

Na de lancering worden de kanalen toegewezen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

We wachten met belangstelling op de lancering.