Het voelt veel langer dan een jaar nadat YouView is gelanceerd. De digitale tv-service heeft zijn eerste verjaardag vandaag, maar er is veel meer geschiedenis aan de service dan hoe lang deze beschikbaar is voor het grote publiek.

Naamsveranderingen, vertragingen, Alan Sugar komt en gaat ... het was geen gemakkelijke rit voor YouView.

Het werd oorspronkelijk al in 2008 ontworpen als Project Canvas als een initiatief om een ​​standaard voor IPTV in het VK te ontwikkelen.

De BBC is in 2010 toegetreden tot de partij en werkt samen met ITV, BT, Channel 4 en TalkTalk, met destijds BBC-directeur-generaal Mark Thompson, die het initiatief de 'heilige graal' noemde van de publieke omroep.

De service bleek net zo ongrijpbaar als de Heilige Graal, hoewel Project Canvas vertraging opliep en daarna wat meer vertraagde, waarbij Channel 5 het project alleen verliet om weer deel te nemen en iPlayer trouwe Anthony Rose zijn rol in het bedrijf als CTO verliet.

Als dat nog niet genoeg was, kwam Alan Sugar aan boord eind 2010, besloot het project niet klaar te zijn voor lancering en vertraagde de verkoopdatum van wat nu YouView heet met 18 maanden..

YouView werd altijd gebruikt als een abonnement-gratis alternatief voor Sky en Virgin Media, met fatsoenlijke on-demand functionaliteit; een service die wordt geleverd met de toeters en bellen die u van premiumproviders verwacht, gekoppeld aan een intuïtieve EPG, maar allemaal gratis. En dit is precies wat het bood toen het uiteindelijk werd gelanceerd in juli vorig jaar.

Op het moment van lancering, verleidde Sugar journalisten niet met zijn soundbites, hoewel, verklarend dat: "YouView het Freeview-vak zal vervangen, maar de service op dit moment is een sjabloon, het karkas van de echte ervaring."

Maar beoordelingen van de service bij de lancering waren solide. Onze eigen merkte op: "De ontwikkeling ervan zal interessant zijn om naar te kijken, hoewel we één ding wel weten: YouView is zo veel leuker om te gebruiken dan afzonderlijke apps op een Smart TV."

Vraag naar on demand

En de ontwikkeling ervan is interessant geweest. Sinds de lancering heeft YouView zijn weg gevonden naar 400.000 huizen, nieuwe on-demand-apps verzameld van Sky's Now TV, een bedrijf dat niet echt op de hoogte was van de lancering van YouView in zijn ruimte.

UKTV-kanalen zoals Dave zijn nu on-demand via YouView, iOS- en Android-apps complimenteren de service en het heeft zelfs zijn ondeugende kant laten zien met de lancering van een on-demand Television X-app.

Hoewel Lord Sugar niet langer op de YouView-drum bonkt, heeft de oprichter van Carphone Warehouse, Charles Dunstone, het roer omgegooid, zodat de service geen grote namen heeft om reclame te maken.

Er is echter nog een lange weg te gaan om zijn doel te bereiken, als het overeenkomt met het 3 miljoen plus abonneebestand van Virgin Media, of de 10 miljoen van Sky..

Maar dit is niet gestopt door CEO Richard Halton die de Guardian onlangs vertelde dat de on-demand-aantallen sterker zijn dan Sky's, met 2,2 miljoen VOD-weergaven per week.

De tijden veranderen echter, zowel met de PS4 als met de Xbox One die de reeds overvolle tv-markt wil betreden, dus het is een goede zaak dat YouView de wil heeft van BT's Premier League-deal, de belofte van nieuwe internetkanalen en een overwogen Sky-prijsstijging om ervoor te zorgen dat het de volgende verjaardag haalt.