De geruchtenstream-muziekstreamingservice van YouTube lijkt een stap dichter bij de realiteit te komen met het nieuws dat de videowebsite van Google een deal heeft getekend om muziek te licentiëren van duizenden onafhankelijke platenlabels.

De deal werd bemiddeld met Merlin, het rechtenagentschap dat de indie-muzieklabels vertegenwoordigt, en komt na een periode die geteisterd werd door heftige onderhandelingen tussen Google en platenlabels, waarbij YouTube dreigde bepaalde muziekvideo's te sluiten als niet aan haar eisen werd voldaan.

De deal zet het podium voor YouTube om een ​​op abonnement gebaseerde muziekstreamingservice te lanceren die gericht zal zijn op Spotify, Deezer en Apple's recent verworven Beats Music.

Het lijkt erop dat YouTube al een tijdje de basis legt voor zijn streaming-service, waarbij de website deals ondertekent met drie grote platenmaatschappijen: Universal, Sony en Warner.

De deal met Merlin geeft YouTube een licentie voor 20.000 onafhankelijke labels, waaronder XL Recordings, dat populaire artiesten zoals Adele en The xx vertegenwoordigt.

Is dit het einde van gratis YouTube?

YouTube is 's werelds grootste website voor het streamen van video's en biedt bezoekers op dit moment onbeperkte hoeveelheden video's gratis aan, met veel video's inclusief advertenties.

Volgens de Financial Times hebben bronnen in de buurt van YouTube gesuggereerd dat de website een betaalde laagoptie gaat uitrollen, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om een ​​maandelijks bedrag te betalen om video's zonder advertenties te bekijken. Het zou ook mensen in staat stellen om muziek te downloaden voor offline luisteren, en het beste van alles is dat het in een kwestie van "weken" komt.

De overstap van YouTube naar een betaald niveau zou waarschijnlijk van invloed zijn op de relatie met muzieklabels, die vaak muziekvideo's van artiesten plaatsen om hun muziek te promoten. De overstap van YouTube naar het verkrijgen van licenties voor de streamingdienst met de muzieklabels kan een manier zijn om ze te kalmeren.

  • Lees onze recensie van Spotify

Via de Financial Times