Als je het nog niet gemerkt hebt, is er een groot debat gaande tussen Google en de muziekindustrie over hoe goed YouTube is: het is ofwel een essentiële bron van inkomsten, of een gapende maas in de wet waardoor mensen gratis muziek krijgen, afhankelijk van welke kant van het hek jij bent. Nu wil Google de kwestie voor eens en voor altijd regelen.

Het heeft een reeks onderzoeken van RBB Economics opgedragen om te zien hoeveel (of weinig) waarde YouTube aan kunstenaars geeft, en de eerste resultaten zijn binnen. Gelukkig voor Google tonen ze aan dat als YouTube morgen zou weggaan, gebruikers geneigd zouden zijn alternatieven te zoeken (zoals illegale muziek) die muzikanten nog minder geld zou geven.

Lees meer: ​​FlashVPN Gratis VPN-proxy

Op basis van enquêtes onder 1.500 respondenten in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk zou de tijd die werd besteed aan het luisteren naar illegaal gekopieerde content met 29 procent toenemen zonder YouTube, en 'zware' YouTube-gebruikers zouden het grootste deel van die piraterij doen. In totaal zou 85 procent van de tijd besteed aan YouTube verschuiven naar 'lagere waarde kanalen' (met andere woorden, platforms die artiesten minder geld geven dan YouTube, zoals radio).

Stop de muziek niet

"Het cumulatieve effect van deze bevindingen is dat YouTube een marktuitbreidingseffect heeft en geen kannibalisatie," kondigt Google aan. Uw muziek op afstand houden is op de lange duur beter voor u, Google vertelt artiesten.

Uit deze eerste studie bleek ook dat het trekken van bepaalde nummers van YouTube niet leidde tot een toename van het aantal keren dat ze op andere diensten werden gespeeld,. Meestal maken blokken op YouTube geen enkel verschil voor het aantal streams dat een nummer elders ontvangt, zo blijkt uit de onderzoeksrapporten.

Er zijn meer resultaten en meer papieren die nog moeten komen, maar Google zal tot nu toe gelukkig zijn. Zoals te zien is, heeft YouTube in 2016 meer dan $ 1 miljard aan royalty's in de muziekindustrie verdiend met alleen advertentie-inkomsten - en het bericht van Google is dat artiesten en labels er beter aan doen niet te schommelen.