Een Duitse rechtbank heeft bepaald dat YouTube meer moet doen om schendingen van het auteursrecht op de website voor het delen van video's in te dammen.

Het is de conclusie van een zaak die al sinds 2010 aan de kaak is gesteld toen een meningsverschil over royalty's tussen GEMA, een bedrijf dat royalty's voor artiesten en songwriters verzamelt, en YouTube in een rechtszaak terechtkomt.

YouTube zal meer moeten doen om video's te identificeren die nummers zonder toestemming gebruiken - het gebruikt momenteel ContentID, maar zal ook nieuwe maatregelen moeten implementeren.

Juridische arend

Dit kan betekenen dat het toevoegen van video's aan YouTube langer duurt, omdat ze mogelijk moeten worden gescreend en goedgekeurd voor legaal gebruik voordat ze live op de site gaan..

"Maar YouTube is hier niet de dader, het zijn die mensen die illegaal liedjes uploaden", zei rechter Heiner Steeneck tegen de rechtbank..

"Daarom hoeft YouTube niet alle video's te doorzoeken die in het verleden zijn geüpload, maar hoeft het alleen video's te helpen detecteren vanaf het moment dat het wordt gewaarschuwd over mogelijke schendingen."

Google heeft besloten dat dit een goede zaak is voor de site, waarbij woordvoerder Kay Oberbeck zegt dat het een goede beslissing is omdat het iedereen juridische zekerheid biedt.

Via BBC News