YouTube Music, de nieuwste push voor muziekstreaming van Google, is nu beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk - naast YouTube Premium, voorheen YouTube Red.

Er waren geruchten dat Google een muziekdienst zou gaan lanceren die zowel audio als video huwde, iets dat een mix was van zowel YouTube als Google Play Music.

Die service is uiteindelijk eind mei in de VS gearriveerd en slechts enkele weken na die lancering is het nu verkrijgbaar in het VK.

YouTube Music is beschikbaar als zowel een door advertenties ondersteunde gratis app als als premium-abonnement. Voor £ 9,99 krijg je advertentieloze muziek, de mogelijkheid om op de achtergrond naar muziek te luisteren en andere apps te gebruiken en downloadfunctionaliteit.

YouTube pusht dit als de app met 'het is er allemaal hier'. Dit betekent dat of u nu muziekvideo's, albums, remixes, live-uitvoeringen of covers wilt, u deze via deze app kunt beluisteren en bekijken.

YouTube, terecht, is ook touting-context als een belangrijk onderdeel van deze app - functionaliteit die momenteel te vinden is in Google Play Music. Het verandert bijvoorbeeld de muziek die het biedt op het startscherm van de app bijna elke minuut, zodat je muziekaanbevelingen krijgt die passen bij het tijdstip van de dag.

Als Google is zoeken ook een groot deel van de app, met name de mogelijkheid om teksten te doorzoeken en dingen als 'het fluitende nummer' en het zal proberen je de specifieke track of video te dienen die je echt wilt.

YouTube Premium

Om de zaken wat te verwarren, is YouTube Music geen directe vervanging voor Google Play Muziek. Als je momenteel een Google Play Muziek-abonnement hebt, krijg je automatisch toegang tot YouTube Music Premium.

Voorlopig lijkt het erop dat Google Play Music een soort vasthoudpatroon heeft - dit betekent dat je nog steeds toegang hebt tot al je gekochte muziek, uploads en afspeellijsten in Google Play Muziek, maar met dit nieuwe kind in de stad heb je om te onderzoeken of beide apps op de lange termijn zullen overleven.

Het voelt alsof Google Play Music op een dag wordt misbruikt, maar er is geen bevestiging van dit.

En dan is er YouTube Premium. Dit is de eerste keer dat de full-fat premium-service van YouTube (voorheen YouTube Red) beschikbaar is gemaakt in het Verenigd Koninkrijk.

YouTube Premium komt op de iets duurdere £ 11,99. Maar daarvoor krijg je standaard YouTube Music Premium plus een adverteer-vrije, downloadbare, achtergrond-spelende YouTube-ervaring.

Je krijgt ook toegang tot YouTube Originals, waarvan er 60 raar zijn. Dit zijn shows die door YouTube zijn gemaakt als vergelding voor de aanval van originele inhoud van Netflix en Amazon Prime Video.

Het stralende licht hier is Cobra Kai, de spin-off van Karate Kid - de show was onlangs de meest bekeken streamingshow voor alle services en heeft zichzelf een tweede seizoen verdiend. YouTube heeft onthuld dat er een aantal UK-gerichte shows verschijnen bij de lancering, inclusief Sidemen - gefactureerd als The Inbetweeners vs Top Gear - en de voetbal gerichte F2: Finding Football.

Diversiteit in distributie

Sprekend bij de lancering van de dienst, met TechRadar aanwezig, Lyor Cohen, Hoofd van de muziek, zei YouTube Music: "35 jaar geleden promootte ik Run DMC en nu promoot ik nog steeds muziek.

"We bevinden ons in een periode waarin we bij Google en YouTube samenwerken om diversiteit in distributie te brengen - producten en tools maken die mensen in het werk van muziek veel gemakkelijker maken."

Toen het erover ging hoe YouTube Music tot stand kwam, vertelde T Jay Fowler, hoofd van het product bij Google, dat het allemaal begon toen Google besloot om Google Play Music-teams en YouTube-teams samen te voegen.

"14 maanden geleden hebben we de YouTube- en Google Play Music-teams samengevoegd. Google Play Music heeft ongelooflijke investeringen gedaan in het smaakprofiel. We zijn hiermee getrouwd met die enorme hoeveelheid inhoud op YouTube", aldus Fowler.

Hoewel dit huwelijk op een gegeven moment waarschijnlijk een singuliere entiteit moet worden, kun je nu YouTube Music en YouTube Premium nu op iOS en Android downloaden en uitproberen.

  • YouTube Music en YouTube Premium: hoe Google het doet tegen Spotify en Netflix