Muziek op YouTube is groot, erg groot. Meer dan 1 miljard mensen bezoeken elke maand YouTube voor muziek. Maar het is nooit briljant geweest als een eenvoudige luisterdienst.

Het nieuwste aanbod, YouTube Music, is ontworpen om dat te veranderen. Maar met Apple en Spotify die muziekstreaming domineren, is YouTube Music te weinig, te laat?

Wat is YouTube-muziek??

Het is een nieuwe muziekstreamingservice van Google.

Heeft Google nog geen muziekstreamingservice??

Ja, dat is het geval: Google Play Music.

Wat is het verschil tussen YouTube Music en Google Play Music?

Ze hebben verschillende bibliotheken. Met YouTube Music krijg je niet alleen officiële nummers. Je krijgt de vele remixes, covers, live-versies en parodieën op YouTube-hosts, evenals muziek van mensen die geen platencontracten hebben. En natuurlijk krijg je ook video.

Google Play Muziek

Welke unieke functies heeft YouTube Music??

Anders dan de bovengenoemde tracks, kan YouTube Music zoeken naar bepaalde songteksten en zelfs natuurlijke taal gebruiken: Google zegt dat je kunt zoeken naar “dat hipsternummer met het fluiten”.

De app biedt ook contextueel bewuste aanbevelingen, dus als je bijvoorbeeld op het vliegveld bent, wordt er een afspeellijst gemaakt met vuur, crashes en de dood.

Maak je geen zorgen, het zal niet echt. Maar het stelt voor om routes te pompen voor de sportschool of om muziek te ontspannen voordat je op reis gaat. Ontdekking wordt duidelijk een groot deel van de YouTube Music-ervaring: het biedt duizenden themalummers voor bepaalde muziekgenres of stemmingen.

Wat kost YouTube Music??

$ 9,99 per maand in de VS en £ 9,99 in het VK. In totaal zijn er 17 landen met toegang.

Is er een gratis versie van YouTube Music??

Er is en het is ad-ondersteund.

Waar past YouTube Red bij YouTube Music??

Dat is een goede vraag. Het wordt hernoemd naar YouTube Premium en bevat nu zowel YouTube-muziek als Google Play Music. Omdat het ook offline video's aanbiedt, is het duurder voor $ 11,99 / £ 11,99 per maand. Als je een YouTube Red-abonnee bent in de VS, Australië, Zuid-Korea of ​​Mexico, gaat je maandelijkse tarief niet omhoog als Red Premium wordt. Maar als u nog geen abonnee bent en u gewoon een advertentie-vrije video wilt, is de prijs net gestegen.

U kunt proberen Probeer hier YouTube Premium gratis gedurende drie maanden. Er is ook een gezinsplan in het Verenigd Koninkrijk dat £ 17,99 kost.

Als ik betaal voor YouTube Music, verdwijnt het van alle advertenties op alles?

Nee, alleen degenen op muziek. Als u de advertenties wilt verwijderen van alles wat u YouTube Premium nodig heeft.

Krijg ik YouTube-originelen met YouTube Music?

Nee. Dat is een premium-functie.

Kan ik YouTube-video's downloaden met YouTube Music?

Raad eens? Dat is ook een Premium-functie. Met YouTube Music kun je muziek downloaden, maar geen andere YouTube-content.

Wanneer kan ik YouTube Music downloaden??

Als u zich in de VS, Australië, Nieuw-Zeeland of Mexico bevindt, is de uitrol op dinsdag 22 mei begonnen met een programma voor vroege toegang. Een bredere uitrol gebeurde op 18 juni, dus Oostenrijk, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hebben nu allemaal toegang.

Heb ik een app nodig om toegang te krijgen tot YouTube Music?

Google heeft de mobiele app opnieuw ontworpen en een nieuwe desktopplayer voor YouTube Music gemaakt, maar we verwachten ook dat deze in uw webbrowser werkt. Het is tenslotte YouTube.

Is YouTube Music een moordenaar op Google Play Muziek??

Het heeft geen zin om twee vergelijkbare streamingservices onder één dak te leiden. De dagen van Google Play Muziek zijn duidelijk genummerd. Hoewel dit niet is bevestigd, kregen we wel bericht waarom de twee apps nog steeds naast elkaar bestaan.

Is YouTube Music een moordenaar van Spotify of Apple Music??

Dat is een moeilijke. Alleen al qua cijfers zal dat moeilijk worden. Vanaf januari 2018 had Spotify 70 miljoen betalende abonnees en Apple Music wordt verwacht deze zomer in de VS in te halen - en deels omdat iedereen weet dat YouTube gratis is. Volgens de Internationale Federatie van de fonografische industrie (IFPI), 85% van de YouTube-gebruikers gaan daar gratis naar muziek luisteren.

We denken dat het grootste deel van de YouTube Music-gebruikers vasthoudt aan de door advertenties gefinancierde versie, en dat een aantal mensen dit zullen doen terwijl ze adblocking-tools gebruiken.

Vergeet ook Amazon niet. De druk van Alexa zet Amazon Music mogelijk in veel huizen.

Het grote probleem hier is dat Google en zijn videomakers niet veel geld verdienen met abonnementen - het is een reclamebedrijf, en dat is waar het geld is. Spreken met Digiday in februari zeiden netwerkbeheerders dat YouTube Red slechts ongeveer 7% van het aantal bracht “YouTube-gemonetiseerd” omzet. Wanneer rekening werd gehouden met andere inkomstenbronnen, zoals sponsoring, was dat cijfer slechts 1%.

YouTube Red

Om eerlijk te zijn, het gebrek aan interesse in YouTube Red is deels omdat YouTube Red alleen beschikbaar was in een handvol territoria. Maar een van die gebieden is de VS, de grootste markt voor het streamen van muziek in de wereld. Er zijn 30 miljoen mensen in de VS die betalen om muziek te streamen. Zeer weinig van hen zijn YouTube Red-gebruikers.

Zoals brancheanalist Mark Mulligan zei The Guardian, “YouTube heeft dit gedaan om de muzieklabels te kalmeren die van abonnementsmodellen houden, maar het wordt geen Spotify-moordenaar. Bij YouTube draait het allemaal om het genereren van advertenties; het heeft een strategische ontmoediging om zijn muziekabonnementsservice te laten werken omdat het een door reclame gefinancierd bedrijf is. Ik betwijfel of we het een toonaangevende abonnementsservice voor muziek zullen zien worden.”

Er is nog een probleem. Eind 2017, Billboard bekend gemaakt dat het YouTube-streams zal devalueren in de algoritmen die het gebruikt voor het berekenen van kaartplaatsingen. In normaal Engels betekent dat voor de hitlijsten dat een Spotify-, Tidal- of Apple Music-stream meer waard is dan een YouTube-stream. Als u een platenmaatschappij was, is dat van invloed op waar u besluit niet alleen uw advertenties uit te voeren, maar ook waar u promoties uitvoert, zoals de service-exclusives die zoveel verkeer genereren. In eerste instantie tenminste, dat maakt YouTube Music minder aantrekkelijk dan zijn streaming rivalen.

  • Welke muziekstreamingservice voor jou is?