YouTube is aan het veranderen vandaag met de uitrol van zowel YouTube Music als YouTube Premium, een paar services die de manier kunnen veranderen waarop je content van de videogigant gebruikt.

Als je veel tijd op YouTube doorbrengt, vooral als je tijd besteedt aan het bekijken van muziekvideo's, het luisteren naar singles en afspeellijsten of covers en remixes zoekt, dan wil je kennis nemen van YouTube Music.

Waarom? Het zorgt er in wezen voor dat alles geweldig is in de enorme, gevarieerde bibliotheek met muziekgerelateerde content van YouTube en bundelt dat met een goede, Spotify-achtige muziekservice, inclusief miljoenen tracks en gepersonaliseerde aanbevelingen.

Klinkt goed, toch? Misschien wel, maar we hebben het nog niet gebruikt.

YouTube breidt de toegang in de Verenigde Staten, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea geleidelijk uit vanaf vandaag, met extra landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk en Canada) aan de nabije horizon.

Toch hebben we genoeg gehoord over de inkomende service, dus hier zijn vijf belangrijke dingen die je moet weten voordat je je aanmeldt voor YouTube Music.

1) Het is een volwaardige streaming-service

Het is zelden moeilijk om de nummers te vinden die je zoekt op YouTube, of ze daar legaal of anderszins zijn neergezet, maar YouTube Music is iets anders: het is een op muziek gefocuste streaming-service die is ontworpen om oorlog te voeren tegen mensen zoals Spotify en Apple Music.

Google noemt YouTube Music "een nieuwe muziekstreamingservice" die officiële uitvoeringen van miljoenen nummers en albums belooft. Met andere woorden, het klinkt niet alsof ze gewoon een label en een prijskaartje slaan op de bestaande YouTube-inhoud die je kent en waar je van houdt - het zijn die dingen samen met de gebruikelijke voorzieningen van een streaming muziekservice.

Natuurlijk blijft video de specialiteit van YouTube en het is nergens beter om officiële muziekvideo's van artiesten te vinden. Dat blijft het geval met YouTube Music en een opnieuw ontworpen mobiele en desktop-app biedt muziekvideo's, muziek en nog veel meer met gemak. We moeten aannemen dat webtoegang ook is inbegrepen ... het is tenslotte nog steeds YouTube.

2) Maar het heeft ook enkele unieke eigenaardigheden

YouTube zou misschien op zoek zijn naar de Spotify-troon met YouTube Music, maar ze proberen ook achter te laten bij wat YouTube zo aantrekkelijk maakt voor muziekliefhebbers. Ja, het bevat dezelfde soorten albums en nummers als gevonden in andere services, maar het klinkt alsof YouTube de andere inhoud eromheen niet zal vergeten.

Dat betekent dat dingen als covernummers, parodieën en live-optredens naast de officiële tracks en video's beschikbaar blijven, waardoor YouTube Music een ideale service is om je onder te dompelen in een artiestencatalogus - en al het andere dat hieraan is gekoppeld.

De service bevat ook duizenden beheerde afspeellijsten en een aanbevelingsengine die is gebouwd rond uw smaak, samen met waar u bent en wat u van plan bent. Google noemt gym en pendelt playlists als voorbeelden, of dat het ontspannende pre-flight deuntjes kan voorstellen als je op een luchthaven bent.

Een van de meest overtuigende functies is een super slimme, zeker door A.I. aangedreven zoekmachine die verder gaat dan alleen zoeken naar titels van nummers en artiesten. Ja, het kan helpen liedjes te vinden op basis van songtekst, maar het kan ook proberen om tracks te vinden op basis van misheard songteksten - bijvoorbeeld die vaak verkeerd begrepen regel in de 'Blank Space' van Taylor Swift, die hilarisch klinkt als 'liefhebbers van Starbucks'.

Een ander voorbeeld dat ze hebben genoemd is "dat rapnummer met fluit" (Future's "Mask Off") en "dat hipsternummer met het fluiten" (Peter "Young Folks" van Peter Bjorn en John). Als het echt zo goed werkt als ze suggereren, zou het een enorme hulp kunnen zijn bij het vinden van nummers waar je niet zoveel van af weet.

3) Het heeft gratis en betaalde ervaringen

Apple Music is mogelijk all-in met premium-abonnementen, maar YouTube Music biedt in plaats daarvan een Spotify-achtig model, waarmee gebruikers kunnen kiezen tussen gratis en betaalde versies van de service. Volgens de officiële blogpost zal de gratis versie van YouTube Music uiteraard worden ondersteund door advertenties en heeft deze een internetverbinding nodig. Daarnaast zijn eventuele beperkingen voor het afspelen nog niet gedetailleerd.

YouTube Music Premium biedt aan de andere kant een aantal zeer nuttige functies die de moeite van het proberen waard zijn. Eerst en vooral snijdt het de audio-advertenties af, zodat je je na elke paar nummers geen zorgen hoeft te maken over ongemakkelijke reclames, maar het is onduidelijk of muziekvideo's geen advertenties bevatten. De grafiek van YouTube suggereert iets anders, hoewel het vreemd zal zijn om advertenties in de YouTube Music-app te zien als je voor de dienst betaalt.

De betaalde service biedt ook achtergrondgeluistering op mobiele apparaten, zodat u kunt overschakelen van de app en multitask, plus u kunt nummers downloaden voor offline luisteren. YouTube Music heeft ook een coole functie genaamd 'Offline Mixtape', waarmee 'liedjes waar je van houdt' automatisch worden gedownload, zodat je ze bij de hand hebt als je ze echt wilt hebben. Dat is een attent extraatje!

YouTube Music Premium kost $ 9,99 per maand in de Verenigde Staten, dezelfde prijs als Spotify, Apple Music en Google Play Music. We hebben nog geen internationale prijzen, maar we moeten ons voorstellen dat Google ernaar streeft overal vergelijkbaar te blijven met de concurrentie.

4) YouTube Premium kost extra

Hoewel dit in één oogopslag verwarrend lijkt, is YouTube Music Premium niet hetzelfde als YouTube Premium. Dat gezegd hebbende, omvat YouTube Premium alles wat in YouTube Music Premium staat, maar voegt dan meer inhoud toe. En het kost meer.

... Zoals we al zeiden, het is verwarrend.

YouTube Premium is in wezen de opnieuw gestarte versie van YouTube Red, de vorige betaalde versie van de site die nooit groot leek te worden. Net als YouTube Red biedt YouTube Premium toegang tot originele series en films, waarop het bedrijf aan het groeien is. Verder kun je YouTube-video's zonder advertenties bekijken, video's op de achtergrond op mobiel afspelen, zodat je nog steeds kunt horen wat er gebeurt en video's kunt downloaden voor offline afspelen.

En dan voegt het de volledige functionaliteit van YouTube Music Premium daar bovenop toe. Als gevolg hiervan kost YouTube Premium $ 11,99 per maand - dat is $ 2 meer dan YouTube Music Premium en $ 2 meer dan YouTube Red.

Gelukkig, als je al een YouTube Red-abonnee was, laten ze je je bestaande prijspunt behouden. Geen woord over wanneer dat zal veranderen.

5) Het vervangt Google Play Muziek niet

Heb je dit allemaal gelezen en denk je: "Wacht even, heeft Google nog geen streaming muziekservice?" Als dat het geval is, zou je gelijk hebben: het heet Google Play Muziek en het is er nog steeds. Om een ​​of andere reden zal het er in de toekomst nog steeds zijn. Google verduidelijkte dat YouTube Music niet bedoeld is om Google Play Music te vervangen, omdat ze schijnbaar naast elkaar zullen bestaan. Gebruikers van Google Play Muziek krijgen ook toegang tot YouTube Music Premium.

"Voor de gebruikers van Google Play Muziek die er zijn, verandert er niets - je kunt nog altijd toegang krijgen tot en toevoegen aan al je gekochte muziek, uploads en afspeellijsten in Google Play Muziek," leest een blogbericht van YouTube Music productmanager Elias Roman.

Waarom zou u Google Play Music in stand houden als YouTube Music Premium dezelfde dingen doet en meer? Dat is onduidelijk. Misschien is het gewoon om abonnees geleidelijk aan over te halen naar de nieuwe app en ervaring zonder iemand lastig te vallen met plotselinge diensten.

In elk geval lijkt het erop dat Google van plan is om zijn huidige service voorlopig te behouden, en we zullen gewoon moeten afwachten of die aanpak op lange termijn wel of niet in stand houdt.

  • Apple Music vs Spotify: de muziekstreaming-titanen gaan het tegen elkaar op