YouTube wordt nu 10 keer rond, afhankelijk van wanneer je denkt dat het jarig is. De eerste video is bijvoorbeeld op 23 april 2005 geüpload, maar de site heeft zijn deuren tot mei van dat jaar niet geopend voor bètatesters..

Om het bereiken van een decennium van videostreaming te vieren, plaatst YouTube de komende 26 dagen een pakket met de grootste hits, met de nadruk op 'enkele van de meest memorabele momenten, van dom tot diepzinnig' die hebben geholpen de geschiedenis van de site te bepalen.

Houd je ogen op de YouTube Trends Blog waar deze memorabele clips vanaf vandaag worden gepubliceerd. Elke dag zal een andere letter van het alfabet als leidraad worden gebruikt.

Door de cijfers

"10 jaar later blijf je opnieuw bepalen hoe de wereld muziek, entertainment en nieuws beleeft", zegt de officiële jubileumblogpost van YouTube enthousiast. "Hoe de wereld lacht en hoe de wereld leert, hoe we politieke gebeurtenissen vormgeven en hoe we de dingen verbinden die we liefhebben."

We weten niet welke videoclips YouTube gaat uitzoeken, maar we hopen dat enkele van onze favorieten zijn opgenomen.

YouTube is ver gekomen sinds die eerste video live ging: volgens de officiële statistieken van het bedrijf wordt er elke minuut 300 uur aan inhoud geüpload naar de site en zijn er ergens in de regio van een miljard gebruikers aangemeld voor accounts.