Google heeft de bètaversie van YouTube Video Identification aangekondigd - technologie die is ontworpen om inhoudseigenaren te helpen hun auteursrecht te beschermen. De bèta is de 'eerste ontwikkeling van een zeer gecompliceerd technologieplatform', aldus David King, productmanager van YouTube, die schrijft op het officiële Google-blog..

Video-identificatie is "de volgende stap in een lange lijst" van inhoudsbeleid en -tools die Google hoopt dat verdere juridische uitdagingen van inhoudseigenaren worden voorkomen.

YouTube-video-identificatie tech 'one-of-a-kind'

Bestaande maatregelen zijn onder meer het beleid voor herhaalde inbreukmakers en een methode die het terugkerende uploaden van identieke exemplaren van verboden video's blokkeert. YouTube zegt ook dat het inhoudseigenaren een elektronische kennisgeving en een verwijderingshulpmiddel biedt.

In een bericht op haar site zegt YouTube dat de video-identificatie technologie "veel verder gaat dan onze wettelijke verantwoordelijkheden.

"We hebben met Google samengewerkt om een ​​unieke technologie te ontwikkelen die video's kan herkennen op basis van verschillende factoren ... We zullen deze voortdurend verfijnen en verbeteren."

Volgens de site hebben vroege testen "veelbelovende resultaten opgeleverd". Auteursrechthouders kunnen kiezen of ze willen dat inbreukmakende video's worden geblokkeerd, gepromoot of zelfs worden gebruikt in een inkomstenaandeel.

Contenteigenaren kunnen een aanmeldingsformulier invullen om deel te nemen aan het bètaproces.