YouTube heeft onthuld dat het in de verhuursector terechtkomt, maar het gaat niet bepaald zijn volle gewicht achter de dienstverlening scharen.

Om te beginnen is het alleen mogelijk om films in de VS te verhuren - kom op YouTube, trek een Hulu niet op ons! - en de eerste voorraad films zal slechts vijf zijn. Geen 5.000 of 500 maar vijf.

De huurservice wordt op 22 januari verreden om samen te vallen met het Sundance Film Festival.

Alle films die te huur zijn, zijn afkomstig uit het seizoen 2009 en 2010 van het festival en de prijzen bedragen $ 3,99 (£ 2,50). Hiervoor mag je de films 48 uur bewaren voordat ze in de digitale ether verdwijnen.

Om voor de service te betalen, moet u een Google Checkout-account instellen.

Nieuwe partners

"In de komende weken zullen we, naast de onafhankelijke film, ook een kleine groep partners uit andere sectoren uitnodigen om deel te nemen aan deze nieuwe optie", zegt YouTube op zijn blog, met een hint op grotere dingen die nog moeten komen.

De vijf films die beschikbaar zijn om te kijken voor een vergoeding - tussen 22 januari en 31 januari - zijn De baai, One Too Many Mornings, Homewrecker, Children Of Invention en Bas Ackwards.

Het zal interessant zijn om te zien hoe succesvol dit is voor YouTube, we hopen dat het enorm is, want dat betekent dat de 'nieuwe optie' naar het VK zal komen en misschien dat de majors de site als een haalbare optie voor online filmverhuur zullen beschouwen.

Gezien de low-key lancering, denken we echter dat Netflix en co gerust kunnen zijn voor de tijd.