Meer dan een derde van de jonge mensen in het VK is van mening dat hun online vrienden meer van hen weten dan hun echte levenspartners, en velen geloven dat het gemakkelijker is om zich in cyberspace te openen.

Uit een enquête van MySpace in Groot-Brittannië bleek dat 36 procent van de ondervraagden tussen 14 en 21 het makkelijker vond om over zichzelf te praten via moderne technologie, omdat ze bekenden dat ze meer over zichzelf deelden met online vrienden.

Zoals te verwachten viel het, gezien het gewicht van tieners binnen die leeftijdsgroep, 72 procent buitengesloten, en 83 procent stelde voor om tussen sociale groepen te verhuizen in een poging om meer geaccepteerd te worden.

Goed of slecht?

Rebekah Horne, Managing Director van MySpace Europe, zei: "Deze studie laat ons zien in hoeverre jongeren online gebruiken als een manier om hun ontluikende identiteiten te verkennen en zich ermee te settelen."

Maar de enquête heeft natuurlijk ook tot bezorgdheid geleid bij degenen die vrezen dat online relaties niet op dezelfde manier werken als traditionele offline relaties.

Phillip Noyes, directeur Public Policy bij de NSPCC, vertelde de PA: "De technologie heeft nieuwe manieren om vrienden te maken, maar het is ook open voor misbruik en kinderen kunnen via dit medium kwetsbaar zijn voor pesten en misbruik."