Britse spionnen stopten niet met het vermeend infiltreren van apps zoals Angry Birds om webgebruikers te controleren, zelfs zover dat ze YouTube, Facebook en Twitter verzamelden.

Dit werd bereikt door gebruik te maken van glasvezelkabels die door het internet worden gebruikt, volgens een NBC News-rapport met het nieuwste lek via Edward Snowden..

  • Download een exemplaar van Free YouTube Download

De GCHQ-presentatie, genaamd "Psychology A New Kind of SIGDEV" (Signals Development), belandde in Snowden's handen omdat Britse spionnen de tactieken toonden aan hun Amerikaanse tegenhangers..

De dia's zouden deel uitmaken van het spionageprogramma "Piepende Dolphin" van de Britse overheid en gedetailleerde informatie bevatten over het bijhouden van niet-versleutelde YouTube-weergaven, Facebook-likes, Twitter-trends en zelfs Blogger-berichten..

YouTube-voorspellingen

Met toegang tot dergelijke gegevens zouden Britse spionnen in staat zijn geweest om YouTube in realtime te analyseren om erachter te komen welke video's viral gingen voordat protesten uitbraken in vluchtige landen.

  • Download gratis YouTube naar MP3-converter

Naar verluidt werkte dit goed in Bahrein. Twee afgelopen protestvideo's in Bahrein gingen op 13 februari 2012 weer viral over, wat leidde tot een heads-up van anti-regeringsprotesten die de volgende dag plaatsvonden.

Een jaar eerder, zonder een spionageprogramma op de schaal van Squeaky Dolphin, misten Britse inlichtingendiensten - zoals alle westerse inlichtingendiensten - de opstand van de Arabische Lente in 2011.

Reacties rondom

Zowel Google als Facebook waren het niet eens met de opdringerige verzameling van gegevens van hun gebruikers, terwijl een woordvoerder van GCHQ NBC News vertelde dat het binnen de wet werkte..

Facebook en Twitter hebben sindsdien hun gegevens versleuteld, waardoor overheden niet eenvoudig via vezelglaskabels kunnen tikken en gegevens verzamelen.

Google heeft echter YouTube- en Blogger-gegevens niet versleuteld, hoewel het de afgelopen maanden encryptie heeft geïmplementeerd voor verschillende van zijn gegevensgevoelige producten.

Snowden rapporteert de "tell" in "intel" met lekken van programma's als Prism en Squeaky Dolphin, beweren dat inlichtingenfunctionarissen beweren dat levens in gevaar worden gebracht.

Voorstanders van privacy zeggen iets anders: de geloofwaardigheid van het internet is wat in gevaar is.

  • Lezen: Microsoft smeekt Gears of War om ervoor te zorgen dat het nooit op een PlayStation verschijnt