Oh PS Vita, wat heb je verdient dit? Zodra je een krachtig, robuust handheldpakket was, had je de wereld kunnen co-regeren als een heraut en trouwe metgezel van PlayStation 4.

Sony begon het zelfs op de markt te brengen in 2014, maar in die fase was het te weinig, te laat. En terwijl de PS4 wereldwijd ongelooflijke verkoopprestaties heeft geleverd, stagneert de arme Vita. In alle opzichten lijkt het erop dat de PS Vita zo goed als dood is en klaar is voor zijn dotage in het Kutaragi Home for Retired Consoles.

Maar is dat echt zo? Heeft Sony echt al dat geld echt voor niets geïnvesteerd in een console?

Het antwoord op beide punten is een nadrukkelijk nee. Net als PSP daarvoor was de verkoop van PS Vita sterk genoeg om Sony te helpen de kloof te overbruggen tussen de dure puinhoop van PS3 en de kritische lieveling van de PS4.

Het feit dat die verkopen niet in het Westen plaatsvonden, doet er bijna niet toe, maar we komen daar later op terug.

Vormfactoren

Wat het hart het meest verbreekt, zijn de technologische wonderen die Sony onder de handheld-kap van de Vita losliet. Zijn ARM CPU en Power VR SGX543 GPU-cores geven het alle grunt die het nodig heeft om een ​​bijna perfecte vergelijking te maken van de grafische prestaties van de PlayStation 3 - en dat alles op slechts zes procent van het SAP. Sony's zevende generatie console gebruikt.

Om nog maar te zwijgen van de kracht die nodig is om PS4-content te streamen en te kalibreren via de Remote Play-functie. Het is een echte kleine krachtpatser.

Denk na over wat PS Vita kan doen.

Met de proportionele kracht van PS3 kan het games spelen die even groots en mooier zijn als Tearaway, Gravity Rush en Killzone: Mercenary. Het kan streamen (afhankelijk van de sterkte van je breedband) elk PS4-spel direct naar je handheld met minimale vertraging, wat een tweede schermervaring biedt die Nintendo probeerde te repliceren met Nintendo Wii U.

Niet alleen dat het PSP-, PS1- en PS Mini-titels kan spelen, waardoor het een van de meest uitgebreide retro-machines op de markt is.

Het blijft een raadsel waarom het nog steeds niet dezelfde retroactieve optie voor PS2-spellen biedt, maar dat probleem wordt enigszins tenietgedaan door het feit dat elke PS2-emulator op PS4 met Remote Play werkt. Dus dat is een andere bibliotheek met titels die beschikbaar is op Vita.

Ja, veel van die titels zijn beschikbaar op PS3 en dat al jaren, maar de handheld heeft een andere positie in ons bewustzijn. Een aangeboren intimiteit die thuisconsoles eenvoudigweg niet kunnen nabootsen.

In het gebied

Kijk maar naar Killzone: Mercenary. Ja, het is een Killzone-game, maar het leverde een van de meest opvallende volledige console-ervaringen op in een veel kleinere vormfactor.

Volledige 3D-bediening dankzij de dubbele analoge sticks, een vloeiend 30 beeld per seconde (dit is tenslotte de handheld), high-definition grafische uitvoer, een full-on soundtrack en volledig voice-acted verhaal. Het was gamen op een grotere schaal, het was ... op PS Vita.

Dus het kwam ook en ging en registreerde als nauwelijks een blip op de radar van de mainstream van gaming.

Zelfs Uncharted - de franchise van het moderne PlayStation-tijdperk - kon PS Vita niet verder helpen dan de 'rage' connotatie. Dat is een full-mo-capped, volledig stemhebbende, volledig gescoorde, vetrijke cover shooter met Nathan Drake op de cover.

Nee. Nada. Dood in het water.

Het feit dat het ruim een ​​jaar in PS Plus zat voor het grote totaal van nul pond, draagt ​​gewoon bij aan dit overweldigende gevoel dat Sony besefte dat de oorlog was verloren en simpelweg al zijn beste software gratis aan de muur gooide in een dunne hoop dat het misschien wel doe iets goed. Het deed het niet.

Het is een trieste gang van zaken, maar een die ook exclusief is voor het Westen.

In Japan leeft PS Vita een heel ander leven met een heel andere reputatie. Sinds de lancering in december 2011 staat het nog steeds hoog op de ranglijst van consoleverkoop. In december vorig jaar (vier jaar nadat het winkelschap had bereikt) werd PS4 door zesduizend eenheden buiten beschouwing gelaten.

ZES DUIZEND eenheden meer dan de snelst verkopende console in de geschiedenis van games.

Een andere wereld

Dus wat houdt PS Vita zo hoog in het voordeel van Japanse gamers? Historisch gezien hebben draagbare consoles altijd goed verkocht, van de originele Game Boy tot de nieuwe 3DS en PS Vita zelf, en de opkomst van tablets en smartphones heeft niets gedaan om dit record te beschadigen..

Enkele van de grootste en meest populaire franchises in Japan - waaronder Monster Hunter, Danganronpa, Persona en Steins; Gate - zijn ofwel volledig in de hand te houden of hebben belangrijke ingangen op draagbare consoles.

Steins; Gate is een groot probleem in Japan, met zijn tijdrovende visuele roman capriolen, maar net als veel Japanse titels is het op z'n best in het westen niche.

Als je kijkt naar de lifetime sales van softwaretitels in Japan, zijn maar liefst acht van de tien handheld-exclusives. Het is natuurlijk belangrijk op te merken dat de meeste van deze titels duidelijk Japans zijn in presentatie en gameplay.

Dit maakt ze niche-perspectieven West - als ze het zelfs helemaal over hebben. Monster Strike 3DS verkocht in Japan twee miljoen exemplaren in twee dagen - een ongelooflijke prestatie als je bedenkt hoe groot PS4 in het Oosten is. En van de 13 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd in het leven van de PS Vita (tot nu toe), kwamen maar liefst 4 miljoen daarvan voort op dat kleine eiland.

Die verkopen bevinden zich ook nog steeds in een opwaartse lijn.

Nintendo's 3DS blijft de voorloper - hel, het is alles uitbesteden - maar voor de Japanse markt zijn de PS Vita en 3DS heel verschillende machines, die twee heel verschillende ervaringen bieden. Er is weinig onderscheid tussen beide in termen van hun publiek (in tegenstelling tot het ooit zinloze fanatisme dat we hier tussen PlayStation en Xbox zien) en er is elke kans dat PS Vita blijft groeien en bloeien op oostelijke oevers..

De PS Vita is dan geen mislukking - het is een westerse mislukking.

Het onvermogen om te zaaien in Noord-Amerika en Europa heeft ertoe geleid dat Sony heeft aangekondigd te stoppen met het maken van eerste-partij titels voor de handheld, maar niets van dat alles zal zijn toekomst in Japan beïnvloeden, waar de meeste van zijn meest succesvolle titels worden ontwikkeld door externe studio's.

Zouden we dan een vervolg kunnen zien op PS Vita, de verkoop ervan is zo sterk in het buitenland? Welnu, gezien het feit dat Sony het klimaat omschrijft als zijnde "niet gezond", suggereert de prognose dat het onwaarschijnlijk is, maar die opmerking werd specifiek gemaakt met betrekking tot de toekomst van Sony handhelds in het Westen.

Als Vita ooit broedt, wees dan niet verbaasd als het zich vormt in een puur op Japan gerichte machine.

  • Dit zou nog een jaar PlayStation-dominantie kunnen zijn.