Het tweaken van de manier waarop een microprocessor werkt, kan een dramatisch effect hebben op het stroomverbruik van dat onderdeel dat onderzoekers van de University of Illinois (UoI) ontdekten. De groep slaagde erin het stroomverbruik met maar liefst 97% te verminderen.

Door het energieverbruik van een essentieel onderdeel van een processor met de naam seriële link te verminderen, beweren ze dat ze ongeveer $ 870 miljoen (ongeveer £ 590 miljoen, AU $ 1,14 miljard) aan jaarlijkse energiekosten voor datacenters in Noord-Amerika alleen zouden kunnen besparen..

Extrapolerend tot 2020, verwacht het team dat ze mogelijk genoeg energie kunnen besparen van datacenters over de hele wereld om een ​​heel land als Japan van stroom te voorzien (waarvan het elektriciteitsverbruik iets meer dan 1000 tWh bedroeg). Seriële koppelingen nemen ongeveer 7% van het totale energieverbruik in een datacenter voor hun rekening.

Omdat processors overal aanwezig zijn, betekent een verbetering van de manier waarop seriële koppelingen werken dat stroom kan worden bespaard van kleine apparaten (bijvoorbeeld in wearables) tot datacenters.

De veranderingen komen ook ten goede aan smartphones omdat seriële koppelingen ongeveer een vijfde van de kracht van een processor verbruiken. Wijzigingen daar zullen het mogelijk maken voor krachtigere processors of smartphones met een langere levensduur van de batterij.

  • De echte reden waarom je telefoonbatterij onzin is - en hoe ze op te lossen