Kritieke componenten

Deca-core processoren en videokaarten met 12 GB videogeheugen zijn misschien wel enkele van de heetste componenten van onze generatie. Maar wat weet u van de chips die de echte supercomputers van vandaag mogelijk maakten? Iets? Welnu, breng een stoel omhoog en luister omhoog, snipper snappers.

Zonder deze chips zou je Doom, Spotify, Facebook, Instagram of zelfs de mogelijkheid om een ​​eenvoudig document te openen niet hebben. Deze processors maakten niet alleen computers mogelijk, ze vormden ook de geschiedenis van de opkomst van 3D-gaming tot de oprichting van een standaard codebase voor pc's overal.

Dit artikel maakt deel uit van TechRadar's Silicon Week. De wereld in onze machines verandert sneller dan ooit, dus we zijn op zoek naar CPU's, GPU's en alle andere vormen van het meest waardevolle metaal in computers.

Vorige pagina 1 van 7 Volgende Vorige pagina 1 van 7 Volgende

Introductie van de x86-standaard

In 1979 was de microprocessor zeven jaar oud en Intel had zojuist de 8086 aangekondigd als 's werelds eerste 16-bits centrale verwerkingseenheid (CPU). Grote pruiken, waaronder NASA en IBM, hebben de chip overgenomen, waardoor Intel een dominante positie in de computerwereld veroverde. De echte blijvende erfenis van deze processor komt echter voort uit de manier waarop de x86-informatieset is vastgesteld als een standaard die de computerindustrie in de beginjaren nodig had. Zonder dit universele platform zou de exponentiële verbetering van computersnelheid, capaciteit en prijs-prestatieverhouding nooit hebben plaatsgevonden.

Vorige pagina 2 van 7 Volgende Vorige pagina 2 van 7 Volgende

Hallo Wereld

De Motorola 68000, ontwikkeld in hetzelfde jaar als Intel's breakout 8086-chip, was een 32-bits processor die op dat moment sprong over alles wat in ontwikkeling was. De chip was krachtig en flexibel, waardoor deze kan worden gebruikt op een groot aantal verschillende machines, waaronder de Apple Lisa en Macintosh, Commodore Amiga, Atari ST en arcade-kasten over de hele wereld.

Vorige pagina 3 van 7 Volgende Vorige pagina 3 van 7 Volgende (Image Credit: PC Gamer)

3D-gaming neemt toe

Voordat gamers zich zorgen moesten maken over ambient occlusion, tessellation of duizend andere grafische instellingen, hoe games eruit zagen kwam neer op 2D- en 3D-graphics. Tot 1996 beschikte je over grafische kaarten die zowel platte als driedimensionale spellen konden voeden, maar de 3dfx Voodoo 1 was de eerste GPU die zich uitsluitend richtte op de stijgende populariteit van 3D-spellen, zoals Doom en Quake.

Om 2D-spellen te spelen, moesten gebruikers een tweede kaart aansluiten via een VGA-passe-partout, maar uiteindelijk waren gamers te druk bezig om door first-person shooters te schelen. De Voodoo 1 plaatste betwistbaar 3D-spellen op de kaart en het was krachtig genoeg om Unreal Tournament en Duke Nukem 3D bij te houden, ook al werden ze jaren na de introductie vrijgegeven.

Vorige Pagina 4 van 7 Volgende Vorige Pagina 4 van 7 Volgende (Image Credit: Konstantin Lanzet / Wikipedia)

De GPU is geboren

De Nvidia GeForce 256 was de eerste grafische kaart die officieel in GPU werd genoemd in 1999. Technisch gezien waren er nog veel 'GPU's' voorhanden, maar Nvidia's nieuwe kaart kon een waslijst met taken op zich nemen, waaronder transformeren, belichten en renderen een minimum van 10 miljoen pixels per seconde met slechts een single-core processor. Van tevoren was de processor verantwoordelijk voor een groot deel van dezelfde taken, en dus was de voortdurende relatie tussen GPU's en CPU's geboren.

Vorige Pagina 5 van 7 Volgende Vorige Pagina 5 van 7 Volgende (Image Credit: hothardware.com)

Dubbele GPU's stijgen

De ATi Radeon Rage Fury MAXX was de allereerste dual-chip grafische kaart van het bedrijf, aangekondigd aan het einde van 1999. Hoewel 3dfx de eer eiste om de eerste dual- en quad-chip grafische kaarten te maken met de Voodoo 4 en Voodoo 5, AMD creëerde op zichzelf een krachtpatser door twee Rage 128 PRO grafische GPU-kernen te koppelen met een "massieve" 64 MB geheugen.

Naast de pure kracht van de kaart introduceerde de MAXX een nieuwe methode voor het weergeven van alternatieve frames. Terwijl de kaarten van 3dfx elke grafische kern zouden belasten met het tekenen van de afwisselende scanlijnen van een afbeelding, werden de dual-chip GPU's van AMD ontworpen om de volledige afbeelding te tekenen en de volgende af te spelen op zijn partner. Uiteindelijk werd deze alternatieve berekeningsmethode voor frames ook doorgegeven aan alle multi-GPU-systemen.

Vorige pagina 6 van 7 Volgende Vorige pagina 6 van 7 Volgende

Olympus valt

Met 2,688 CUDA-kernen, 6 GB GDDR5 RAM en 7,1 miljard transistors, allemaal verpakt in het 10,5-inch frame, was de originele Nvidia GTX Titan een Olympiër onder grafische kaarten. Aangekondigd in 2013 was er geen enkele andere kaart die 4.500 gigaflops aan rauwe stroom leverde.

Natuurlijk, geprijsd op $ 1.000, kwam het tot een extreme premie, en dat is geen echte verrassing gezien het werd ontworpen om gamingcomputers aan te drijven. Ongeacht of gamers het geld hadden om het te betalen, de Titan eiste ieders aandacht en, belangrijker nog, een nieuwe benchmark in grafische kracht voor iedereen om te jagen. En die race vertoont geen enkel teken van vertraging.

  • Lees nu alles over de 10 grootste momenten in de computergeschiedenis
Vorige Pagina 7 van 7 Volgende Vorige Pagina 7 van 7 Volgende
Aandelen