Intel's visie voor de pc van 2012 is niet bijzonder opwindend - vooral omdat het voorspelt dat tot 40 procent zal voldoen aan de ultrabookspecificaties.

USB 3, Thunderbolt, optionele aanraakschermen (voor een hogere prijs) en de 22 nanometer nieuwe Intel Core-processor (Ivy Bridge) van de volgende generatie in de ultrabooks van de tweede generatie zijn lang niet zo interessant als de geavanceerde hardwarefuncties die Windows 8 kennen profiteren van.

Deze verbeteringen gaan niet alleen over het plaatsen van een snellere processor in een slanker hoesje; de nieuwe opties zullen pc's veel van de beste eigenschappen van smartphones geven - zelfs als ze geen ARM-processor in zich hebben.

Microsoft gebruikt woorden als 'fresh' en 'alive' om de toekomst van de pc te beschrijven, vooral als het gaat om de modus Connected Standby die pc's gebruiken die zowel ARM- als low-power System On Chip (SoC) x86-processors gebruiken. "Het gaat om de applicatie-ervaring", zegt hoofdprogrammamanager Pat Stemen; "U wilt een app die nieuw is, die inhoud heeft verbonden.

VERBONDEN SLATE: Een prototype Windows 8 ARM-lei met de Tegra-chipset van Nvidia

Ik wil niet wachten tot het wordt gedownload en ik wil dat het nieuwe informatie laat zien wanneer ik het gebruik. "De officiële naam van pc's die dit ondersteunen, is Always On Always Connected.

Het gaat ook om een ​​consistente, consequent lange levensduur van de batterij, zegt hij; Nooit meer raden hoe lang de batterij meegaat - u weet hoeveel stroom de pc gebruikt wanneer hij aanstaat en wanneer hij in de stand-bystand staat, zodat u de levensduur van de batterij nauwkeurig kunt voorspellen.

Connected Standby is een "ultra-low power idle-modus" geïmplementeerd als een nieuwe niveau 5 ACPI-modus in de processor en het heeft ook nieuwe hardware nodig op de hele pc.

U hebt low-power-geheugen nodig (het soort DRAM dat servers binnengaat om geld te besparen omdat het niet zoveel warmte genereert), low-power bussen en apparaten en flash-opslag in plaats van een harde schijf; dat is zowel voor snelheid als voor energiebesparing, omdat het systeem niet kan voorspellen wanneer de drive in gebruik zal zijn.

LIKE A PHONE: Verbonden stand-by stopt veel sneller met het gebruik van stroom dan met pc's van vandaag

De wifi in aangesloten standby-pc's moet veel slimmer zijn omdat deze altijd aan staat en controleert of het netwerkverkeer overeenkomt met de patronen van meldingen die de pc kunnen doen opstaan ​​- inkomende voip-oproepen of sms en instant messages, bijvoorbeeld.

Dat zet de hele pc weer aan zodat u de oproep kunt beantwoorden. Anders wordt de Wi-Fi-verbinding periodiek wakker en worden gegevens verzameld voor de Metro-apps op het startscherm.

Dat betekent dat een kleine processor in de Wi-Fi-chipset moet worden geplaatst en NDIS 6.3 moet ondersteunen, waardoor de chipset in hardware een deel van de netwerkverwerking van de pc gewoonlijk in de software zou kunnen doen; het maakt ook netwerken sneller wanneer de pc ook is ingeschakeld.

Met Wi-Fi zo belangrijk voor Connected Standby moet het snel verbonden zijn; verwacht nu ongeveer een seconde in een hotspot of toegangspunt te komen in plaats van de gebruikelijke 12 seconden, zelfs als je een pc uitzet op je werk en hem thuis weer aanzet.

Tablets en veel notebooks hebben volgend jaar een ingebouwde 3G. Dat gaat minder stroom verbruiken, omdat nieuwe 3G-verbindingen Windows hun laten weten wanneer ze de zendende radio moeten uitschakelen omdat de pc inactief is en gewoon luisteren naar inkomend verkeer, zodat de 3G-kaart in 'snelle rusttoestand' kan gaan in plaats van de radio te houden op voor het geval dat (omdat het uitzetten van de radio stroom bespaart, maar het uit- en weer inschakelen meer stroom verbruikt dan het aan te laten staan).

LOW-POWER 3G: Als je weet wanneer je de radio moet uitzetten, stop je dat 3G je batterij opeet

Verbind het toenemende aantal sensoren en bedieningselementen binnen de volgende generatie pc's - van GPS, versnellingsmeters, omgevingslichtsensoren en NFC tot de Windows-knop, volumeregelaars en zelfs het aanraakscherm - zal vertrouwen op de low-power bussen die worden gebruikt in embedded systemen vandaag zoals UART, GPIO, I2C en SPI.

Tegenwoordig zijn die bedieningselementen en sensoren verbonden via USB - wat goedkoop en eenvoudig is, maar meer stroom gebruikt - of door bedrijfseigen bussen die complexer zijn om mee te werken; waardoor het voor pc-fabrikanten eenvoudiger wordt om deze verbindingen met laag vermogen te gebruiken, betekent dit dat sensoren niet alleen in dure zakelijke laptops zullen zijn.

MEER SENSOREN: Het gebruik van de low-power bussen van ingesloten systemen maakt het gemakkelijker om meer sensoren in pc's te plaatsen

USB 3 zal ook op al deze pc's aanwezig zijn, niet alleen voor de hogere snelheden, maar ook omdat "het bij laag vermogen beter werkt", aldus Dennis Flanagan, die het team leidt dat Connected Standby implementeert voor Windows 8. "Het gebruikt veel minder stabiele state power wanneer er niets wordt gebruikt op de bus. "

Maar de twee belangrijkste manieren om randapparatuur aan te sluiten, zijn peer-to-peer wifi, met behulp van de Wi-Fi Direct-standaard waarmee uw notebook online kan gaan en verbinding kan maken met een apparaat met Wi-Fi tegelijkertijd en de lagere -vermogen Bluetooth LE.

Flanagan noemt dat "low-power draadloze connectiviteit voor een langere levensduur van de batterij en voor een nieuwe klasse van apparaten met een laag vermogen die twee of vier jaar op een paar batterijen kunnen meegaan". NFC hebben dat goedkoop genoeg is om op alle pc's te plaatsen, helpt hier ook bij, omdat je op wifi en Bluetooth-apparaten tegen je pc kunt tikken om ze te koppelen in plaats van het volgen van aanwijzingen op het scherm..

Slimmer dan Smart Connect

Intel's Smart Connect-modus komt volgend jaar in de ultrabooks en netbooks van de tweede generatie met Cedar Trail Atom CPU's en is ook bedoeld om nieuwe pc's up-to-date te houden wanneer ze in stand-by staan, maar het is niet zo geavanceerd als Connected Standby - en heeft dit niet nodig zoveel nieuwe hardware om te werken. "Het houdt uw pc altijd up-to-date," vertelde Intel's John Wallace ons.

"Wanneer het apparaat in de sluimerstand staat, wordt het wakker en pingt het netwerk zodat het e-mail kan downloaden en inhoud kan bijwerken. Windows 8 is push, dit is pull, we worden periodiek wakker en trekken inhoud." Het probleem daarmee is dat de pc ontwaakt en verbinding maakt, zelfs als er geen nieuwe inhoud te downloaden is.

"We hebben een echte verbonden stand-by op de volgende generatie hardware die pushmeldingen ontvangt en wakker wordt," voorspelde Wallace; dat zou de Haswell-chip kunnen zijn die in ultrabooks van de derde generatie wordt gebruikt, als deze als SoC wordt geleverd.

Met ACPI 5 en Connected Standby zegt Wallace dat Windows 8-pc's "weken met accuduur" in stand-by staan. In 16 uur in Connected Standby verbruikt een Windows 8 pc maximaal 5% van de levensduur van de batterij; als dat een beetje tijd kost om te meten, is dat wat je krijgt als je je pc om 17.00 uur in Connected Standby brengt en hem de volgende ochtend om 9 uur ophaalt.

Initieel Connected Standby en Smart Connection zijn alleen bedoeld voor tablets en notebooks. "In de loop van de tijd kan Connected Standby ook opschalen naar all-in-on-systemen en desktop-pc's, hoewel we daar momenteel niet echt op gefocust zijn", legt Stemen uit..

Snelle start en snelle start

De verbeteringen die we volgend jaar op alle pc's zullen zien, zijn snellere opstart en betere beveiliging. Nogmaals, de Microsoft-aanpak om sneller op te starten is agressiever dan Intel's Rapid Start, die erop is gericht minder dan zeven seconden te nemen om de hibernation-hervatting te hervatten; Pc's met aangesloten stand-by worden binnen minder dan 300ms gewekt en alle pc's met UEFI BIOS worden binnen zes seconden opgestart (en Windows 8 waarschuwt u actief voor alle software die u installeert die dat vertraagt).

Dit omvat het controleren of er geen malware heeft geknoeid met Windows en uw antivirussoftware heeft ingeschakeld voordat u opstart om te voorkomen dat er malware op de loer ligt op USB-sticks die u hebt aangesloten.

AV SOONER: UEFI betekent dat pc's kunnen gaan controleren op virussen voordat ze Windows starten