Met smartphone-eigendommen in de buurt van het verzadigingspunt in Westerse markten zijn fabrikanten en netwerkexploitanten druk bezig op zoek naar nieuwe manieren om klanten te lokken, terwijl ze tegelijkertijd hun aanwezigheid in opkomende markten uitbreiden..

In die ontwikkelingsruimten (en in de budgetmarkt in het Westen) is het een race naar de bodem om de kosten te drukken - en het eindresultaat zou een gratis smartphone kunnen zijn, compleet met gratis oproepen, teksten en gegevens.

Ondertussen experimenteren marketing- en reclamebureaus over de hele wereld met steeds gewaagdere programma's om hun producten en advertenties voor de consument te krijgen in een zeer concurrerend landschap.

Velen denken dat we op weg kunnen zijn naar een revolutie in de levering van smartphones, waarbij technologie en marketing convergeren naar het punt waar je toekomstige smartphone je absoluut niets kan kosten.

Gebruikers zijn nu gewend aan het zien van advertenties op de meeste websites en apps - en het zou uiteindelijk mogelijk kunnen zijn om de kosten van zowel een smartphone als een netwerkplan te ondersteunen door simpelweg advertenties op het vergrendelingsscherm op te nemen of apps te starten.

Kan ik nu een gratis telefoon krijgen??

Nou nee, hoewel er smartphones zijn die zo goedkoop worden dat de kosten grenzeloos zijn. En er zijn tekenen dat we op weg zijn naar een kosteloze toekomst.

In juli schetste de Indiase fabrikant Ringing Bells plannen voor een smartphone - de Freedom 251 - geprijsd voor slechts US $ 4 (ongeveer £ 3 of AU $ 5).

Met productiekosten van ongeveer US $ 20 per stuk leek deze ongelooflijk lage prijs de realiteit te tarten, maar zou mogelijk worden gemaakt door het verlies van minstens US $ 2 op elke verkochte eenheid, waarbij de achterstand in de financiering werd opgevuld door een verscheidenheid aan softwarebedrijven waarvan de apps vooraf op elk verkocht apparaat zijn geïnstalleerd.

De hype rond zo'n goedkope smartphone is sindsdien echter afgenomen en Ringing Bells heeft zijn grootse plannen om 2,5 miljoen stuks te verschepen herzien - het kan nu slechts 5.000 stuks verzenden.

Het is gemakkelijk om te vermoeden dat het geheel een publiciteitsstunt was, ontworpen om gratis advertenties te genereren voor de Indiase startup, die nu een reeks van meer realistisch geprijsde smartphones aanbiedt die tussen ongeveer US $ 60 (£ 45, AU $ 80) en US $ 65 kost ( £ 50, AU $ 90).

Een ander Indiaas merk probeert iets soortgelijks te doen. De Docoss X1 werd aangekondigd in april 2016 en kwam met een prijskaartje van slechts Rs. 888 (£ 10 of US $ 13), maar het is, net als de Freedom 251, niet gelukt na de eerste lancering.

In de westerse wereld is een gratis smartphone op dit moment gewoon niet haalbaar, vanwege de hogere verwachtingen van de apparaatkwaliteit en -mogelijkheden, en een hoge weerstand tegen vooraf geïnstalleerde software of reclame.

Maar hoewel ze misschien niet gratis zijn, kunnen handige hands-and-go-handsets zoals de Vodafone Smart First 7 in het VK en Alcatel Pixi 3 worden opgehaald voor slechts 1/25 van de prijs van een standaard iPhone, illustreren hoe dramatisch de kosten van het produceren van een smartphone zijn gedaald in de afgelopen jaren.

Kon accepteren van advertenties u geld besparen?

Het simpele antwoord - als je graag bij een bepaald netwerk wilt - is ja. In Groot-Brittannië werkte supermarktgigant Tesco samen met een Australisch bedrijf genaamd Unlockd, dat de Tesco Mobile Xtras-app bouwde die vooraf goedgekeurde advertenties toont zodra je je telefoon ontgrendelt.

U kunt de advertenties vrij eenvoudig negeren en zij zullen u niet op belangrijke momenten onderbreken, maar als u elke dag gedurende 21 opeenvolgende dagen minstens één advertentie per dag bekijkt, krijgt u £ 3 (US $ 4 of AU $ 5) korting op uw factuur aan het einde van de maand.

"Advertenties die nuttig, actueel en interessant zijn, zullen klanten aantrekken en die interactie is uiteindelijk wat deze dienst zal laten werken", zegt Anthony Vollmer, CEO van Tesco Mobile, die gelooft dat het bedienen van klanten met de juiste advertenties van groot belang is.

Hij voegde eraan toe: "Het is ook belangrijk dat consumenten ervoor kunnen kiezen zoveel als of zo weinig te doen als ze willen."

Hoewel dit misschien alleen maar deuk in duurdere contracten zou kunnen brengen, als je bedenkt dat Tesco's plannen beginnen rond slechts £ 7,50 per maand (ongeveer US $ 10 of AU $ 13), dan breng je dat terug naar £ 4,50 per maand (ongeveer US $ 6 of AU $ 7,50) voor het bekijken van een paar advertenties wordt een aantrekkelijke propositie.

Unlockd biedt vergelijkbare besparingen voor Sprint-klanten in Australië en de VS via Boost Mobile, een dochteronderneming van Sprint. De Boost Dealz-app werkt op precies dezelfde manier als de app van Tesco en biedt gebruikers $ 5 korting op hun rekening voor het bekijken van advertenties.

Natuurlijk is Unlockd alleen bezig met het testen van de kosten van het bezitten van een telefoon via advertenties. CEO Matt Berriman vertelde TechRadar dat er meer moet komen van de Australische startup in nieuwe markten.

"De kern van de kans voor Unlockd is om 'de niet-verbonden' te verbinden," zei hij. "We zijn in gesprek met grootschalige mobiele providers in Azië en opkomende markten, waar ons platform volledig in staat zal zijn om internettoegang of mobiele telefoons voor de niet-aangesloten bevolking te subsidiëren."

Volgens Berrimen zijn er momenteel geen plannen om Unlockd's ads-for-cash-initiatief op andere netwerken aan te bieden, hoewel hij ons wel heeft verteld: "We zijn momenteel in gevorderde besprekingen met verschillende vervoerders en anticiperen op verschillende nieuwe marktintroducties in de volgende zes maanden."

Kunnen app-ontwikkelaars gratis telefoons aanbieden??

Voor nu lijkt het erop dat het vooruitzicht van een gratis telefoon van je favoriete netwerkaanbieder een droom zal blijven, maar kunnen app-ontwikkelaars het op een dag tot een realiteit maken?

We vroegen Eric Seufert, een expert in mobiele marketing en gebruikersacquisitie met een specifieke interesse in de freemium-producteconomie, of hij dacht dat app-ontwikkelaars de kloof tussen hardwarekosten en retailprijzen konden overbruggen.

"[Gratis telefoons van app-installaties] lijkt onwaarschijnlijk, althans niet op de korte termijn," vertelde hij ons. "Hoewel het waar is dat app-ontwikkelaars steeds wanhopiger zijn om hun apps op de telefoons van potentiële gebruikers te krijgen, zijn ze niet echt gecoördineerd op de manier die dit zou vereisen."

Seufert voegde toe dat het ook meer dan één ontwikkelaar nodig zou hebben om de vereiste kosten te dekken, en zelfs dan, zei hij, is de mogelijkheid dat ontwikkelaars in harmonie samenwerken niet erg realistisch, omdat "ze [te veel] te veel zijn competitief".

Heeft Facebook niet genoeg zakken gevonden?

Met miljarden dollars aan inkomsten en vingers in bijna elke advertentie die wordt aangeboden op smartphones, lijkt het logisch dat een van de grote digitale advertentienetwerken perfect geschikt zou zijn voor dit soort door advertenties gesteunde modellen.

Suefert denkt dat zelfs Facebook-spelers schrikken om gesubsidieerde of gratis telefoons aan te bieden. "Dit zou enorm duur zijn en waarschijnlijk lijden aan ongunstige selectie," zei hij. "De gebruikers die het meest openstaan ​​voor het accepteren van een gratis telefoon (die vrijwel zeker technologisch inferieur zou zijn aan high-end telefoons), zouden die gebruikers zijn die adverteerders het minst enthousiast zijn over het bereiken van advertenties."

En als iets dat voorbijgaat aan de hardware van Facebook, zou de gigant van de sociale media waarschijnlijk terugdeinzen voor een ander mislukt hardware-aanbod.

De HTC First, ook wel 'Facebook Phone' genoemd, was vanaf het begin een flop en zelfs bij $ 0,99 op een AT & T-contract kon hij niet resoneren met kopers.

In juli 2014 is de Amazon Fire Phone ontketend. Met miljarden in de bank, een volwassen contentplatform en advertentie-inkomsten die in 2014 boven de 1 miljard dollar uitkwamen, verspreidden geruchten snel dat de Fire-telefoon de eerste echt gratis smartphone zou kunnen zijn..

Helaas, na aankomst met een teleurstellend hoog prijskaartje, had de Amazon Fire Phone geen invloed op de branche en werd hij bijna net zo snel vergeten als hij aankwam.

Jeff Bezos, CEO van Amazon, gaf toe dat "het vele herhalingen zal kosten" om de Amazon Fire Phone goed te krijgen, en terwijl Venturebeat meldde dat we de tweede Fire Phone in 2016 zouden zien, zijn er geen verdere geruchten geweest om dit te ondersteunen.

Google test ondertussen de wateren van de Aziatische markten met zijn Android One-programma. Hoewel er nog geen suggestie is dat het een gratis toestel in het assortiment zal aanbieden, maakt het programma hoogwaardige smartphones toegankelijker omdat Google het ontwerp, de ontwikkeling, de marketing en de ondersteuning van elk toestel beheert, waardoor fabrikanten handsets tegen een lagere prijs kunnen aanbieden met behoud van een gestandaardiseerd kwaliteitsniveau.

En hoewel het vrij duidelijk is dat Facebook nog niet klaar is om gebruikers een gratis telefoon aan te bieden, laat het Facebook Zero-initiatief zien dat er een onaangesproken markt van consumenten is die eenvoudigweg op zoek is naar een apparaat waarmee ze op internet kunnen komen, in plaats van een all-singing smartphone.

De tekstversie van het sociale medianetwerk is beschikbaar in combinatie met netwerken in meer dan 50 landen over de hele wereld, die klanten geen gegevensgebruik aanrekenen terwijl ze de 'lite'-site gebruiken.

Het is een cruciale manier voor Facebook om content te leveren aan ontwikkelingslanden waar de adoptie van smartphones nog in de kinderschoenen staat en waar datakosten voor de meeste gebruikers nog steeds onbetaalbaar zijn..

Het zijn dit soort toegankelijkheidsinitiatieven die uiteindelijk een gratis smartphone in de handen van consumenten in ontwikkelingslanden kunnen brengen, waar veel potentiële klanten gewoon op zoek zijn naar een manier om reguliere internettoegang te krijgen, lang voordat we iets vergelijkbaars in westerse markten zien.

Gratis telefoons zijn nog steeds op de kaarten

Lock-screenreclame of vooraf geladen apps zijn de beste manieren om de kosten van een telefoon te verlagen, en met de snel dalende prijs van geschikte hardware en de concurrentie tussen adverteerders om hun content te leveren, is het niet ondenkbaar dat een gratis telefoon een realiteit wordt in de nabije toekomst.

In de huidige situatie vragen westerse gebruikers om high-end smartphones die simpelweg te duur zijn om volledig te worden gesubsidieerd. Nochtans denkt Unlockd CEO Berriman dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het landschap verandert en consumenten ermee instemmen om hun aandacht te 'huren'. "We kunnen absoluut een dag in de nabije toekomst zien wanneer consumenten kunnen kiezen voor volledig gratis, door advertenties gefinancierde telefoonabonnementen", zegt hij..

Als gratis telefoons een realiteit worden in opkomende markten, is er niets om te zeggen dat soortgelijke programma's niet bij de westerse klanten terecht konden. Immers een gratis smartphone, wat de kwaliteit ook is, samen met gratis gebruik is het misschien moeilijk om uit te schakelen ...

  • ?