Bijwerken: enkele klaviertekens gecorrigeerd:

Ik heb net een nieuwe Mac voor kerst gekregen en me een beetje verbijsterd gevoeld?

Wees niet bang - Schakel over op Mac, gebracht door onze collega's over op MacFormat magazine, laat nieuwe Mac-gebruikers zien hoe ze zich comfortabel kunnen verplaatsen van de vertrouwdheid van Windows.

Hieronder staan ​​20 algemene taken die pc-eigenaars zonder na te denken uitvoeren, en hun equivalenten op een Mac - net zo eenvoudig!

In Windows gebruikte ik ... Klik met de rechtermuisknop

Er is een mythe dat Mac's niet met de rechtermuisknop kunnen klikken. Onzin! Sinds Mac OS X vóór de dagen van Mac OS X de mogelijkheid had om muizen met twee knoppen te gebruiken om het soort contextmenu te openen dat je in Windows gewend bent, kun je een tweeknops scrollwheel-muis graag aansluiten op een Mac en ga ermee aan de slag zonder stuurprogramma's te installeren. Zelfs zonder die add-on muis, is het eenvoudig om een ​​rechtermuisklik te doen. Als je een iMac hebt die bij de Mighty Mouse van Apple wordt geleverd, of als je een Mighty Mouse aan een andere Mac toevoegt, kun je eenvoudig je middelvinger gebruiken om rechts van het scrollwiel te klikken. Controleer of die kant is geconfigureerd voor Secundaire klik in het paneel Toetsenbord en muis van Systeemvoorkeuren. In hetzelfde venster wordt ingesteld hoe u met de rechtermuisknop op een notitieblok klikt. Als u een oude Mac hebt die eigenlijk maar één knop heeft, houdt u gewoon de Control-toets ingedrukt en drukt u een normale klik in.

In Windows gebruikte ik ... Gebruik [besturing] voor sneltoetsen

De Command-toets vervangt de [control] -toets als de belangrijkste modifier voor sneltoetsen. [controle] + [C] wordt Command + [C], enzovoort. Houd Alt ingedrukt en typ een nummer om speciale tekens te krijgen. U kunt het tekenpalet gebruiken - schakel het in op het tabblad Invoermenu van het internationale paneel van Systeemvoorkeuren - of leer de gemakkelijk te onthouden snelkoppelingen. Typ voor accenten de snelkoppeling voor het accent en vervolgens de letter die u wilt accentueren.

Bijvoorbeeld, á is Alt + [E], à is Alt + ['], â is Alt + [I], ä is Alt + [U], ã is Alt + [N] en ß is Alt + [S].

In Windows was ik ... Configureer mijn pc met Configuratiescherm

Systeemvoorkeuren - toegankelijk via het Apple-menu linksboven op het scherm van je Mac - heeft hetzelfde.

In Windows gebruikte ik ... Gebruik het menu Start

Er is geen direct equivalent van het menu Start als je een Mac gebruikt. Je vindt alles wat je gewend bent daar te vinden op een paar plaatsen. Het Dock, onderaan je scherm, bevat je favoriete applicaties en de meeste andere dingen. Recente documenten, applicaties en servers, systeemvoorkeuren, uitlog- en afsluitopties zijn allemaal te vinden in het Apple-menu. Printers en faxen bevinden zich in Systeemvoorkeuren. En de equivalenten voor Help en ondersteuning bevinden zich in het menu Help - altijd het laatste menu in de menubalk bovenaan het scherm.

Op Windows gebruikte ik ... Mijn harde schijf defragmenteren

Meestal hoef je dit niet op een Mac te doen. Zie http://support.apple.com/kb/HT1375 voor meer informatie.

In Windows gebruikte ik ... Gebruik [control] + [alt] + [delete] om niet-reagerende programma's te stoppen

Command + Alt + [Esc] roept het Force Quit-venster op, waarmee je een applicatie kunt kiezen om af te sluiten. Degenen waarvan je Mac weet dat ze zich misdragen, worden meestal rood gemarkeerd.

In Windows gebruikte ik ... Gebruik [control] + [alt] + [delete] om processen en systeembronnen te controleren

De activiteitenmonitor, te vinden in Toepassingen> Hulpprogramma's, geeft een overzicht van welke bronnen op uw systeem worden gebruikt en geeft u meer gedetailleerde informatie over welke processen wat doen. Als u weet wat u doet, kunt u standaard Unix-opdrachten in Terminal (Toepassingen> Hulpprogramma's) gebruiken om specifieke processen met hun PID te vernietigen.