Onderzoekers van de Oregon Health and Science University hebben ontdekt dat niet frequent gebruik van een computer een aanwijzing kan zijn voor een vroege afname van de cognitieve vaardigheden bij oudere volwassenen.

Al geruime tijd is bekend dat de grootte van een deel van de hersenen dat de hippocampus wordt genoemd en dat belangrijk is voor de geheugenfunctie, kan worden gebruikt om de uiteindelijke ontwikkeling van dementie te voorspellen. Een kleinere hippocampus is een bekend teken van de ziekte van Alzheimer.

Nu, in een onderzoek met 27 cognitief-gezonde volwassenen van 65 jaar of ouder, gebruikten onderzoekers een MRI-machine om het volume van de hippocampus te meten. Gegevens over computergebruik onder de deelnemers werden ook verzameld over een periode van een maand, met behulp van muisbewegingsdetectiesoftware.

Lower Hippocampal Volume

Hun resultaten tonen aan dat een extra uur computergebruik per dag geassocieerd was met een 0,025% groter hippocampusvolume. Als zodanig concluderen ze dat een laag computergebruik mogelijk cognitieve achteruitgang kan voorspellen.

Het is onduidelijk of hier een causatieve relatie aan het werk is, maar Lisa Silbert (die het onderzoek leidde) schreef in een paper dat de studie beschrijft: "Succesvol computergebruik vereist waarschijnlijk het vermogen om effectief een beroep te doen op meerdere cognitieve domeinen, inclusief uitvoerende functie, aandacht, en geheugen. "

Het team zal de studiedeelnemers blijven volgen om te zien hoe hun cognitieve vaardigheden zich de komende jaren ontwikkelen.

Silbert schreef: "Continue monitoring van het dagelijks computergebruik kan tekenen van preklinische neurodegeneratie detecteren bij oudere personen met een verhoogd risico op dementie."

  • Door morphing en zelfherstellende metalen kunnen we zachte robots bouwen