Google heeft onthuld dat Chrome-apps binnenkort verschijnen in de iOS App Store en de Android Google Play-marktplaats, vermomd als native smartphone-apps.

Het initiatief om de apps op mobiele platforms te krijgen, begon vandaag, met een preview van de ontwikkelaar op basis van Apache Cordova.

Chromium-engineer Andrew Grieve beschreef Cordova in een blogpost als een open-source ontwikkelingsraamwerk voor het bouwen van mobiele apps met behulp van HTML, CSS en JavaScript.

De toolchain die Google heeft geïntroduceerd neemt Chrome-apps en herverpakt ze als native smartphone-apps voor iOS en Android, waardoor Chrome App-ontwikkelaars hun apps op die mobiele platforms gemakkelijk opnieuw kunnen uitbrengen.

Alleen voor de ogen van ontwikkelaars ... voor nu

In 2013 introduceerde Google een "nieuw ras" van Chrome-apps die eruit zien en handelen als native applicaties en offline werken op elk desktopbesturingssysteem.

Nu past het dezelfde principes toe op mobiel.

Voor ontwikkelaars van Chrome-apps die op zoek zijn naar de mobiele actie, heeft Google een handige workflow voor ontwikkelaars beschikbaar gesteld.

Google heeft ook veel basis-API's voor Chrome Apps omgezet, inclusief inloggen, opslag, pushberichten en alarmen om op mobiele apparaten te gebruiken.

Andere API's, zoals meldingen en betalingen, zijn momenteel alleen Android, maar zullen waarschijnlijk op een gegeven moment ook naar iOS komen. Cordova beschikt ook over een eigen set mobiele API's.

Google zei dat het deze toolchain zal blijven verbeteren naarmate de preview van de ontwikkelaar in beweging komt en feedback van ontwikkelaars ontvangt.

In de tussentijd kunnen enthousiaste Android- en iOS-smartphonegebruikers wachten totdat Chrome-apps in hun respectievelijke app stores arriveren.

  • Mis TechRadars bijgewerkte Google Glass-recensie niet: hoe kan Google wearable tot wekenlang continu gebruik weerstaan??