We ontdekten de Nokia OZO VR-camera al in juli, maar details waren beperkt - tot nu toe.

Op een evenement in Los Angeles gisteravond opende Nokia de voorbestellingen voor de OZO camerakit, die je een koele $ 60.000 (ongeveer £ 40.000, AU $ 83.000) zal opleveren.

Zoals te verwachten, is de OZO niet gericht op consumenten, maar op professionele filmmakers die geïnteresseerd zijn in het uitproberen van VR. En terwijl u de bank overrompelt om er een te kopen, belooft Nokia een camera te leveren die anders is dan ooit tevoren.

Tot de laatste specificaties van het apparaat behoren de stereoscopische 3D-video vastgelegd door acht gesynchroniseerde mondiale sluitersensors (die een resolutie van 2K x 2K per oog hebben) en ruimtelijke audio via acht geïntegreerde microfoons, samen met livemonitoring in realtime via een VR-headset.

De OZO kan met 30 frames per seconde fotograferen terwijl hij op een oplaadbare lithiumionenbatterij werkt en ongeveer 45 minuten aan een 500-GB SSD-station opnemen.

Nokia zal in het eerste kwartaal van 2016 de OZO in de VS verzenden en zal de camera te zijner tijd beschikbaar maken voor wereldwijde markten.

En dan?

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe dit je beïnvloedt, ervan uitgaande dat je er eigenlijk geen gaat kopen. Nou, de hoop van Nokia is dat de Hollywood-toppers interesse zullen hebben in de OZO en deze zullen gebruiken om VR-content te creëren voor de ontluikende consumentenhoofdtelefoonmarkt.

Wat heeft het voor zin om een ​​Oculus Rift, HTC Vive of PlayStation VR te bezitten zonder vaste inhoud? Natuurlijk zijn er genoeg games aan het maken en er worden er nog meer aan toegevoegd, maar films, streaming en virtual reality-ervaringen maken deel uit van deze nieuwe golf van meeslepende technologie waarvan je nog meer wilt genieten.