Vanaf 1 september heb je een geldige tv-licentie nodig om catch-up-tv te kijken op iPlayer.

Vroeger had je alleen een tv-licentie nodig om live-programma's op iPlayer te bekijken, maar de vernieuwing van het Royal Charter van de BBC heeft deze maas in de wet gesloten, die op dit moment de BBC £ 150 miljoen kost.

De wijziging heeft geen invloed op geluide radio-inhoud op iPlayer en omvat evenmin andere inhaaldiensten zoals All 4 (de Channel 4 streaming-service) of ITV Hub.

Licentie om te factureren

De BBC heeft TechRadar bevestigd dat het geen onmiddellijke plannen heeft om iPlayer te beveiligen met een wachtwoord, wat betekent dat je nog steeds technisch gezien toegang tot de dienst kunt krijgen zonder een licentie.

Het bedrijf heeft echter bevestigd dat het zijn opties openhoudt met betrekking tot het vereisen dat een TV-licentienummer wordt verstrekt door diegenen die toegang wensen te krijgen tot iPlayer, het heeft momenteel geen plannen om de vereiste te implementeren.

De tv-licentie, die £ 145 per jaar kost, is per huishouden verschuldigd. In gedeelde accommodaties, zoals studentenhuizen, is een afzonderlijke licentie vereist voor kamers met een slot op hun deuren.

De veranderingen komen doordat kijkgedrag steeds meer online verschuift met services zoals Netflix en Amazon Prime Video die nu concurreren met traditionele omroepen met originele programmering van hun eigen.

Het sluiten van de lacunes in de iPlayer zou de BBC in staat moeten stellen om effectiever te concurreren met deze online competitie, zoals inhoud zoals BBC Three beweegt online.

  • Dit is wat de grote shake van de BBC voor jou betekent

Via The Guardian