Ben je het beu om berichten op Facebook te zien die je vertellen "klik om meer te zien"? Welnu, Facebook is het, want het sociale netwerk probeert te minimaliseren hoe vaak spam-achtige headlines van click-aas opduiken in de nieuwsfeeds van iedereen.

Het sociale netwerk heeft aangekondigd dat het de nieuwsfeed up-to-date wil houden om zo min mogelijk click-baiting te krijgen, of koppen die suggereren dat gebruikers "KLIKKEN om uit te vinden" en plagen "Je zult NOOIT geloven wat er daarna gebeurde."

Vanaf nu zullen pagina's die veel klikken genereren niet eenvoudigweg naar de top stijgen. Liever berichten die gebruikers een aanzienlijke hoeveelheid tijd spenderen aan het lezen van Facebook, krijgen meer aandacht.

Het sociale netwerk hoopt op zijn beurt dat deze rijkere verhalen meer betrokkenheid en gesprekken zullen stimuleren.

Spam-a-lot

Aan de andere kant, als gebruikers doorklikken naar een verhaal en meteen teruggaan naar hun nieuwsfeed, beschouwt Facebook deze berichten als clickbait en vermindert ze hun zichtbaarheid op de website..

Facebook merkte op dat het deze wijziging doorvoert in een poging zijn gebruikersbestand te behagen. Vermoedelijk de resultaten van een Facebook-enquête die aantoonde dat 80% van de gebruikers krantenkoppen zocht om hen te informeren over het verhaal voordat ze er echt doorheen klikten.

Links alstublieft

Facebook heeft ook een tweede nieuwsfeedupdate aangekondigd die erop is gericht ervoor te zorgen dat berichten met een link in de tekst worden gepromoot via links begraven in fototitels.

Facebook beweert dat ingesloten koppelingen eenvoudiger zijn voor gebruikers van mobiele apparaten.

Beide wijzigingen zijn van groot belang voor managers van sociale media, waardoor ze gedwongen worden om hun deelstrategieën te wijzigen. Wat de rest van ons betreft, we kunnen ons allemaal verheugen dat we nu veel minder berichten zullen zien die lezen: "Je raadt NOOIT wat er daarna is gebeurd" en nog meer die ons daadwerkelijk informeren over wat er in de wereld aan de hand is..

  • We duiken in de oorsprong van Facebook-spam en hoe dit te stoppen