Nou, dit is een beetje raar. Onderzoekers hebben ontdekt dat het mogelijk is om te vertellen welke film wordt afgespeeld in een bioscoop door slechts de lucht te samplen die uit het theater komt.

Een team van het Max Planck Institute for Chemistry en Johannes Gutenberg University analyseerden de inhoud van de adem van het publiek uit het ventilatiesysteem terwijl ze een film bekeken.

Tijdens tests op 16 verschillende films, meerdere keren getoond aan doelgroepen van verschillende groottes, ontdekten de onderzoekers dat de chemie van de lucht veranderde naarmate verschillende soorten scènes zich afspeelden. Nog indrukwekkender kunnen ze karakteristieke chemische patronen in de loop van de tijd herkennen en associëren met bepaalde films - zelfs als de menigte verandert.

"De chemische handtekening van 'The Hunger Games' was heel duidelijk, zelfs toen we de metingen herhaalden met verschillende doelgroepen," aldus Jonathan Williams, groepsleider van het Max Planck Institute for Chemistry. "De koolstofdioxide- en isopreenspiegels in de lucht namen altijd aanzienlijk toe toen de heldin begon te vechten voor haar leven"

Isopreen is een van de meer dan 800 verschillende chemische verbindingen die in de adem worden gevonden, maar het exacte fysiologische proces dat het veroorzaakt, is onbekend. Het team gelooft dat de spike het gevolg is van het feit dat bioscoopbezoekers zich spannender en sneller ademen bij het kijken naar scènes met spanning.

Schakel signaal uit

Andere verbindingen signaleerden verschillende soorten scènes. Grappige coupes resulteerden in verschillende moleculaire sporen. "In statistische termen kregen we een duidelijk chemisch signaal voor humoristische en spannende scènes en konden we deze zelfs identificeren zonder de film te zien", zegt Jörg Wicker, die de evaluatie-algoritmen heeft ontwikkeld..

Het team is van mening dat er praktische toepassingen voor de bevinding kunnen zijn, met name in de reclamebranche. Door de chemie in het ventilatiesysteem te bestuderen, kunnen theaters snel en objectief meten hoe grote groepen mensen reageren op emotionele stimuli zonder lange enquêtes te doorlopen.

Hun volgende doel? Chemische sporen beoordelen van kijkers naar Star Wars. In de tussentijd heeft het team zijn bevindingen tot nu toe gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

  • SpaceX bracht slechts 1.800 kg wetenschap terug van het ISS naar de aarde