Nu 2012 ten einde loopt, zijn er genoeg retrospectieve visies rond. Dus wie zijn wij om te verschillen?

Het was een geweldig jaar in de technologische ruimte, dus laten we ons richten op wat ons echt enthousiast heeft gemaakt: de dingen die het technologielandschap hebben veranderd, voor beter of slechter.

Dit zijn onze belangrijkste technologische hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Het is een nieuw bumperjaar voor telefoons geweest. De zaken staan ​​zo strak als altijd aan de top, met belangrijke lanceringen, patentoorlogen en nieuwe technologie die centraal staan ​​op een manier die we zelden te zien krijgen. Of het nu de eindeloze rechtszaalgevechten van Apple en Samsung zijn, de hardnekkige systeemstoringen van RIM of mobiele netwerken die crashen, er is veel negativiteit rondgevlogen.

Galaxy S3 neemt de iPhone 5 over en wint

De twee belangrijkste releases van de handset zagen de Galaxy S3 van Samsung de iPhone 5 overtreffen in termen van hype en verkoop. Het laat zien dat de hype-machine van Apple begint te vertragen.

Beide lanceringen kwamen met een enorme fanfare en indrukwekkende specificaties, maar interessant is dat de nieuwste mobiele telefoon van Apple niet de goedkeurende ontvangst heeft gekregen waar het merk Cupertino aan gewend is.

Het is onmogelijk om elk jaar iets geweldigs te verwachten, maar Apple heeft ook zwaar geleden onder het fiasco rond de onnauwkeurige Maps-app en de daaropvolgende genante verontschuldiging. Dit was absoluut de grootste verontschuldiging van het jaar - het Apple-evenement ging zelfs zo ver dat het concurrerende apps voor gebruikers voorstelde om te downloaden.

Nu Google zijn Maps voor de iPhone heeft uitgebracht, suggereren rapporten dat enorme aantallen mensen upgraden naar iOS 6.

  • Google Maps versus Apple Maps

Die rotzooi terzijde, het was een uitstekend jaar voor telefoonsoftware. Windows Phone 8 leek lid te worden van Android Jelly Bean (in twee varianten) en iOS 6.

De iPhone 5 maakte indruk, maar het was niet de beste

Windows Phone gaat sneller

Zoals we binnenkort in de computerruimte zullen bespreken, is het een enorm jaar voor Microsoft geweest. Windows Phone 8 is absoluut de sleutel tot de toekomstige strategie van Microsoft met telefoons en het heeft een reeks nieuwe functies met zich meegebracht: aanpasbare Live Tiles, NFC-ondersteuning, HD-schermen en multi-coreprocessors, allemaal ontworpen om zijn apparaten te helpen trots naast de beste op de markt te zitten . En het is een fatsoenlijk besturingssysteem - sommigen houden misschien niet van het grimmige ontwerp of de beperkte apps-winkel, maar het is zeker een waardige toevoeging aan het landschap.

Het Verenigd Koninkrijk heeft eindelijk 4G mobiele snelheden gekregen, met dank aan EE. Dit betekent tot vijf keer snellere downloads op telefoons en tablets, hoewel de kosten belachelijk zijn - tot £ 56 per maand voor 8 GB aan gegevens, £ 36 voor 500 MB.

De uitrol is momenteel alleen in grote steden, en hoewel het zeker sneller gaat, is het alleen nuttig wanneer het beschikbaar is. De spectrumveiling voor de andere netwerken vindt plaats in de komende maanden - verwacht later in 2013.

Kan Windows Phone 8 een verschil maken?

Het jaar van zeven centimeter

Op weg naar tablets, dit was het jaar dat ons drie iPads, een Surface en twee Nexuses plus nieuwe Amazon Kindles gaf. We zijn lange tijd van mening geweest dat een tablet van zeven inch ook een geweldig apparaat is, dus petje af voor Google en Amazon om de prijs te forceren.

Zeggen dat 2012 het jaar van de tablet was, is ongeveer hetzelfde als zeggen dat 2012 een Olympisch jaar was - het kooppubliek zoog iPads, Kindle Fires en Google Nexus 7-tabletten op alsof er geen morgen was.

De Google Nexus 7 (gemaakt door Asus) heeft een enorme impact gehad, net als de Amazon Kindle Fire HD. Daarom moest Apple in oktober een iPad mini produceren, die de inspanningen van Google en Amazon op het gebied van prijs niet kon evenaren.

Alle drie de apparaten bieden consumenten een geweldige keuze: of het nu gaat om verbluffend ontwerp van de iPad mini, eenvoudige toegang tot content via het aanbod van Amazon of ruwe, goedkope stroom van de Nexus 7.

Apple drong naar huis door zijn voordeel op de 10,1-inch ruimte en verving Spring's iPad 3 eind van het jaar door de iPad 4. Andere spelers, waaronder Samsung en Asus, speelden hier ook op een sterk punt en Samsung werkte samen met Google voor de Nexus 10.