2016 heeft bewezen een druk jaar te worden voor camerafabrikanten, met veel vlaggenschipmodellen vervangen en een overvloed aan meer junior camera's met de nieuwste technologie aankomen.

Hier volgt een korte blik op wat we van elke fabrikant hebben gezien en een paar gedachten over wat we mogelijk in 2017 zien aankomen.

Canon

Canon heeft dit jaar zijn DSLR-lijn op alle niveaus grondig vernieuwd, van de baby EOS Rebel T6 / 1300D tot en met de enthousiaste EOS 80D, met als hoogtepunt EOS-1D X Mark II als vlaggenschip.

Wellicht de belangrijkste release was echter August's lancering van 4K-toting EOS 5D Mark IV, een camera die al snel wordt overgenomen door liefhebbers van welstand en professionals die foto's en video's maken.

Buiten zijn DSLR-lijn slaagde het Japanse bedrijf er ook in om de belangrijkste punten van kritiek op de PowerShot G7 X aan te pakken met een Mark II-model, dat zonder twijfel hoopt te winnen ten opzichte van de anderszins getrokken Sony's RX100-serie.

Het is ook gedaan waar velen op hoopten door de mirrorless EOS M-serie te updaten met zijn meest enthousiaste model tot nu toe, de EOS M5.

Met zoveel dingen zal het interessant zijn om te zien wat 2017 met zich meebrengt. Misschien een update van de EOS 7D Mark II? Meer lenzen voor de EOS M-serie? Wat we ook zien, het bedrijf verlaat 2016 met een indrukwekkend assortiment camera's voor beginnende en professionele gebruikers.

Nikon

Net als zijn rivaal Canon heeft Nikon ook een druk jaar achter de rug om zijn DSLR-stal te verjongen, met de instapmodel D3400 en de middelhoge D5600 tot en met de fantastische D5.

En, zoals Canon, onderscheidde een van zijn modellen zich van de anderen. De D500 DSLR, een echte opvolger van de verouderende D300s, heeft al veel lof gekregen voor zijn uitstekende autofocusmogelijkheden en de kwaliteit van zowel afbeeldingen als 4K-video's.

Elders heeft het bedrijf ook duidelijk gemaakt dat het van plan is om de actiecameramarkt met drie KeyMission-modellen te laten crashen. Terwijl eerdere indrukken van de weinige gelukkigen die erin slaagden om ze in handen te krijgen, gemengd waren, heeft Nikon beloofd hun firmware en de bijbehorende app bij te werken om een ​​aantal van deze problemen glad te strijken..

Patiënten die geduldig wachten op de lang beloofde DL-compactcamera's, zullen echter iets langer moeten wachten vanwege de gevolgen van de Kumamoto-aardbevingen (en mogelijk ook gemelde problemen met de technologie). Hopelijk verwelkomt 2017 deze op de markt.

Pentax

In tegenstelling tot de overvloed aan opties uit de hoeken van Canon en Nikon, heeft Ricoh Imaging dit jaar slechts twee DSLR's met Pentax-merk onthuld - maar beide zijn goed ontvangen.

Cruciaal is dat het eindelijk zijn belofte van een full-frame DSLR in de vorm van de Pentax K-1 heeft waargemaakt. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de prijzenswaardige beeldkwaliteit maken dit zonder twijfel één van de hoogtepunten van dit jaar.

De andere release, de K-70, is nog maar net uitgekomen, maar het is al onder de indruk van recensenten en een paar vroege gebruikers. De verleidelijke vraagprijs moet ervoor zorgen dat het ook in het nieuwe jaar populair blijft.

Fujifilm

Wat een jaar voor Fujifilm. Niet tevreden met de dubbele botsingen van de X-Pro2 en de X-T2, gebruikte het dit jaar ook de Photokina-beurs in Keulen om de GFX 50S-spiegelloze camera met middenformaat aan te kondigen.

De GFX 50S zal in januari de markt betreden en zal een interessante uitdager zijn voor de Hasselblad X1D die eerder dit jaar werd aangekondigd.

Dit alles kwam naast een licht vernieuwd X-E2-model, de X-E2S, evenals een X70-compactcamera met een vaste brandpuntsafstand. Indrukwekkend genoeg blijft de focus op het lagere segment van de markt behouden, met de compacte systeemcamera's X-A3 en X-A10 gericht op beginnende gebruikers die op zoek zijn naar hun eerste camera met verwisselbare lenzen.

Dit alles, en het is er nog steeds in geslaagd om tijd te vinden om zijn kleurrijke waterdichte compacte lijn bij te werken met de XP90. Dus een vruchtbaar jaar rondom voor Fujifilm - maar er is veel potentieel voor 2017.

De XM-reeks van spiegelloze camera's heeft sinds het debuut X-M1 in 2013 nog geen liefde gezien en we hebben sinds de X100T in 2014 ook geen updates voor de X100-lijn gehad. Als we geluk hebben, is 2017 mogelijk speel zelfs gastheer voor een vernieuwde versie van de uitstekende X-T10.

Sony

Na in de voorgaande twee jaar met succes de II-versies van zijn drie full-frame A7-spiegelloze modellen te hebben geïntroduceerd, besteedde Sony 2016 grotendeels aan de enthousiaste gebruiker met een reeks APS-C- en 1in-sensor-gebaseerde aanbiedingen.

De A6300 ontving lovende kritieken, hoewel dit al werd opgevolgd door de A6500, terwijl de populaire RX100-lijn de stellaire - als prijzige - RX100 V compact verwelkomde.

Er was ook de derde iteratie van de RX10-lijn met superzoom-compactcamera's van het bedrijf, de RX10 III, een camera die momenteel om de aandacht van de reizende fotograaf vecht (hoewel hij er één met £ 1.500 / $ 1800 te besteden heeft).

Er was een ietwat onverwachte full-frame aankomst, namelijk de Alpha A99 II. De komst verwierp het idee dat Sony de full-frame SLT-lijn had verlaten en bood bestaande SLT-gebruikers een meer up-to-date alternatief voor de vier jaar oude Alpha A99.

Hopelijk krijgt 2017 meer full-frame aanbiedingen van Sony, misschien zelfs A7-modellen van de derde generatie.

Panasonic

Dit jaar versterkte Panasonic zijn populaire Micro Four Thirds-systeem met de Lumix G80 / G85 en Lumix GX80 / GX85 en zorgde het ook voor een meer junior publiek met de stijlvolle Lumix GF8, maar het was de aankondiging van het aankomende topmodel Lumix GH5 dat veel opgewonden.

Het model, dat aan het begin van het nieuwe jaar arriveert, bouwt voort op het succes van de GH4 en zal voor de allereerste keer in een Micro Four Thirds-model een 28MP-sensor bevatten.

Met 10-bits, 4K-video-opnames op 60p en de optie om 18MP-frames uit beeldmateriaal te extraheren, zal het een verfrissende uitdaging zijn voor de vele DSLR's en spiegelloze camera's die de afgelopen jaren zijn verstrikt geraakt in het aanbieden van 4K-video.

Er is ook genoeg actie geweest in de Lumix-compactlijn. In 2016 introduceerde Panasonic de eerste pocketbare superzoomcamera met een 1in-sensor, de Lumix TZ100 / SZ100, evenals de op 1-sensor gebaseerde LX10 / LX15, het eerste juiste alternatief voor Sony's Sony RX100 en Canon PowerShot G7 X lijnen.

De Lumix FZ2000 / FZ2500 maakte ook een welkome verschijning. Dit heeft de gerespecteerde, maar ouder wordende FZ1000 bijgewerkt met een hele reeks verbeteringen, waaronder een nieuwe optiek.

Afgezien van een paar beloofde lenzen naast de Lumix GH5, is het moeilijk om te weten wat Panasonic het komende jaar zou kunnen updaten, gezien het feit dat het de afgelopen paar jaar is opgeknapt. Een opvolger van de Lumix LX100 compact zou echter zeer welkom zijn.

Olympus

Slechts een handvol releases dit jaar van Olympus, met als juweel het vlaggenschip O-MD E-M1 Mark II.

Met een vernieuwd AF-systeem, 4K-video (voor het eerst op een Olympus-camera) en een verbluffende burst-shooting-optie van 60 fps lijkt de camera een veel belangrijkere upgrade te zijn dan velen verwachtten.

Elders heeft het bedrijf de PEN-lijn tweemaal geüpdatet, eerst met de prachtige PEN F en vervolgens met de PEN E-PL8, waarbij de laatste deel uitmaakt van een reeks opties gericht op bloggers en nieuwe gebruikers die op zoek zijn naar een selfie-vriendelijke, uitwisselbare lenscamera..

Hopelijk zien zowel de OM-D- als de PEN-lijnen nieuwkomers in 2017, die ongetwijfeld superieure videofunctionaliteit zullen verpakken. Een update van de OM-D E-M5 II zou ongetwijfeld velen bevallen.

Leica

Na een druk 2015 maakte Leica slechts twee toevoegingen aan zijn verschillende cameralijnen in 2016.

De waterdichte X-U arriveerde aan het begin van het jaar en het prachtig minimalistische TL-model stak een paar weken geleden zijn hoofd op.

We zouden graag een nieuw op APS-C gebaseerd X-series model zien en mogelijk een andere toevoeging aan het SL-kamp in het komende jaar, maar we zullen gewoon afwachten en zien wat het Duitse bedrijf in de vleugels heeft voor ons.

  • Camera geruchten
  • De 10 beste camera's