Het was in januari duidelijk dat 2011 het jaar van de tablet zou worden.

Inderdaad, als 2011 een vorm zou hebben was het absoluut rechthoekig met afgeronde hoeken, maar er was natuurlijk veel meer aan de technologie van 2011 dan dat. In 2011 zagen we een aantal buitengewone dingen, zeiden we gedag tegen een buitengewone uitrusting en namen we afscheid van een buitengewone man.

Waar is Windows?

Microsoft heeft Windows 8 niet onthuld zoals geruchten in januari, maar het bracht het grootste deel van het jaar door met het ontwikkelen van zijn toekomstige besturingssysteem. Een voorbeeld van een ontwikkelaar was beschikbaar in september en tegen het einde van het jaar wisten we vrijwel alles over Windows 8 op tablets en Windows 8 in het algemeen.

Toen het niet klopte over Windows 8, bracht Microsoft het grootste deel van 2011 door met achter dingen springen en "boe!" Roepen. De eerste schok was een multi-miljard dollar deal met Nokia om van Windows Phone het nieuwe besturingssysteem voor Nokia's high-end kit te maken, en de tweede was toen Microsoft maar liefst 8,5 miljard dollar voor Skype neerstortte om geen enkele andere reden dan Google te irriteren.

Het was een merkwaardige en aantoonbaar te dure zet: zoals we destijds zeiden, "begon Microsoft met een openingsbod op" al het geld in de wereld "."

Opkomst van de robots

Het grote nieuws in 2011 was de opkomst van de robots: Android-smartphones. In november was Android verantwoordelijk voor 52% van de smartphonemarkt.

Hoewel de nieuw onthulde Ice Cream Sandwich - die de Android-codebase verenigt zodat er geen afzonderlijke versies voor smartphones en apps zijn - echt heel mooi is, is de verkoop van Android-tablets betrekkelijk titchy geweest. ICS belooft dit allemaal te veranderen, maar het zal nog een tijdje duren voordat het wijdverspreid is.

Android leverde ook een ander succes: Amazon's Kindle Fire en Barnes and Noble's Nook Tablet hebben beide Android-grondbeginselen, zij het zwaar aangepaste die niet de standaard Google Apps of de belangrijkste Android Market bevatten. Gelanceerd te midden van veel hype tegen het einde van het jaar, worden de twee niet-technische tablets naar verwachting grote verkopers.

Meer tabletten dan Mozes

Toen Apple in 2010 de iPad onthulde, riepen rivalen met spot - maar in 2011 waren ze wanhopig bezig tablets uit te proberen en een hap van de enorme tablet-geld-taart te krijgen. Velen van hen faalden en faalden spectaculair: tegen de herfst verstopten de rivalen van Apple zich achter de verzendnummers om het feit te verhullen dat zodra hun apparaten de winkelschappen hadden bereikt, ze daar bleven.

Naarmate het jaar vorderde en de bergen onverkochte tabletten angstaanjagend grote proporties bereikten, barstten sommige bedrijven. HP was de eerste die zijn TouchPad inblikte en beloofde te stoppen met de pc-business voordat hij van gedachten verandert, TouchPads verkoopt voor een snoeppakket en een paar glimmende kralen en belooft voor altijd en eeuwig in de pc-business te blijven..

Een vraagteken hangt nu over WebOS, het nogal uitstekende mobiele besturingssysteem HP was / was niet / was / was niet van plan. Het nieuwste: het wordt open source.

Ondertussen deden topexecs hun beste indruk van de aanvoerder van de Titanic op RIM. "De PlayBook is een groot succes!" ze schreeuwden over het geluid van dumptrucks die duizenden onverkochte tablets leegden. "We snijden de prijs bijna de helft omdat het zo geweldig is!" ze voegden eraan toe dat RIM-aandeelhouders zich van hoge gebouwen slingerden.

Zelfs toen RIM veel gratis publiciteit kreeg, was het de verkeerde soort: de BlackBerry-berichtenservice van RIM, BBM, werd wijd en zijd beschuldigd als de favoriete tool voor Britse relschoppers.

In september voorspelden we dat de combinatie van de iPad 2 en Kindle Fire betekende dat "voor wat betreft de oh-zo lucratieve kerstinkopenperiode in Amerika Motorola, RIM, HP en de rest net zo goed kunnen inpakken en naar huis kunnen gaan ."

We hadden niet verwacht dat iemand ons advies zo snel zou opvolgen.

Apple ascendant

De lancering van iPad 2 in maart illustreerde drie van de belangrijkste trends van 2011: Apple maakte een heel mooie set, Apple-kit vloog van de planken en mensen waren teleurgesteld dat Apple geen producten maakte die voldeden aan de specificaties van een verveelde man op internet.

Aan de vooravond van de lancering voorspelden we dat "overal op internet mensen zullen schrijven over hoe teleurstellend het is, hoe Steve Jobs zijn aanraking heeft verloren en hoe de Motorola Xoom / BlackBerry PlayBook / een stuk hout met een gezicht er in biro op getekend is de nieuwe tabletkoning. "

We hadden gelijk en de reactie was nog duidelijker toen de geruchten iPhone 5 de iPhone 4S bleek te zijn. Het enige verschil tussen het geruchtenapparaat en het echte was de naam, dus natuurlijk werd de helft van het internet opgestapeld. "In plaats van een iPhone 5 te onthullen, heeft Apple de populairste smartphone ter wereld veel beter gemaakt", zeiden we. Sommige mensen zijn niet tevreden.

Het was een druk jaar voor Apple. Naast een nieuwe iPad en nieuwe iPhone was er een nieuwe versie van iOS, iOS 5; een nieuwe versie van MobileMe, iCloud; een nieuwe MacBook Air en een nieuw OS X, Lion.

De afgelopen jaren heeft Apple buitengewone dingen zien doen: in 2011 was het het meest waardevolle technologiebedrijf ter wereld, bijna evenveel waard als Google en Microsoft gecombineerd.

Het vier-weg-gevechtsfeest

In veel opzichten leek 2011 op een worstelwedstrijd met een tagteam, waarbij Google, Facebook, Apple en Amazon om de beurt hun tanks op elkaars grasvelden zetten. We hebben al melding gemaakt van Amazon versus Android, maar de boekhandelaar lanceerde ook een cloud-gebaseerde muziekservice - net als Google, Apple en (via Spotify-integratie) Facebook.

Google heeft een sociaal netwerk en is nu eigenaar van een telefoon- en tabletfabrikant, Motorola Mobility; Facebook moedigt ons aan om Google te vergeten en in de ommuurde tuin te leven; Google maakt YouTube meer als een omroep, terwijl Apple en Amazon tv-programma's streamen ... als er een markt is en er geld in zit, vechten de grote vier het uit.

Wat we dit jaar hebben gezien, is een duidelijke verandering in de nadruk tussen 's werelds meest waardevolle technologiebedrijven: ze zijn niet langer tevreden om in één sector te blijven, zoals het maken van leuke stukjes kit of het runnen van een sociaal netwerk.

Als er een taart is, willen ze een vinger erin, of de vulling muziek, films, sociale netwerken, boeken, kranten, tijdschriften of iets anders dat een winst kan opleveren.

Vrijheidsgevechten

We houden van traditie hier in Groot-Brittannië en we lijken een nieuwe traditie van idiote pogingen te hebben om internet te reguleren.

In de nasleep van de Londense rellen overwoog de premier serieus om sociale netwerken te sluiten in toekomstige onrust, omdat "het probleem zich duidelijk niet verspreidde vanwege de close-ups van brandende gebouwen die continu op de nieuwskanalen werden getoond. verspreiding vanwege technologie. "

Helaas was dergelijke idiotie vrij gewoon. Er werd veel tijd, moeite en geld verspild aan het opstellen van plannen voor wijdverspreide webcensuur die vervolgens werden opgegeven omdat ze volledig sinister waren. Zoals we destijds hebben uitgelegd: "Het lijkt erop dat het proces ongeveer zo gaat:

GROOT BEDRIJF: Oi! Rechter! Deze website is gemaakt van slechteriken en kwaadaardig!

RECHTER: Blimey, wat een goed onderbouwde en betwiste zaak, met veel ondersteunend bewijs! Laten we het voor altijd blokkeren! "

Terwijl de overheid van gedachten veranderde, gebruiken organisaties zoals het BPI nu de rechtbanken om ISP's individuele sites te laten blokkeren. De eerste succesvolle dergelijke actie beval BT om Newzbin2 te blokkeren, en het duurde ongeveer tien seconden voordat de gebruikers van de site een manier vonden om het blok te omzeilen..

Er was goed nieuws - in november oordeelde het Hof van Justitie van de EU dat ISP's niet kunnen worden gedwongen om dure, willekeurige bewakings- en / of filtersystemen te installeren omdat dergelijke systemen meer wetten overtreden dan een Londense relschopper die JD Sports plundert - maar pleit voor censuur heeft wel verontrustend brede publieke steun. We nemen geen afscheid van dit probleem, we nemen afscheid van 2011.

Dag, Steve

We hebben in 2011 een gigant verloren: Steve Jobs, die in oktober stierf. Zoals we na Jobs 'ontslag bij Apple in augustus schreven: "Als je zijn verhaal als een script zou pitchen, zou het worden verworpen omdat het te vergezocht was: een man begint een bedrijf in zijn garage, verandert de wereld, krijgt geschopt uit zijn eigen bedrijf, stapt in de filmwereld, wordt miljardair, komt terug, verandert de wereld nog een paar keer en krijgt de leiding over het meest waardevolle bedrijf op het gezicht van de planeet. "

Bill Gates was een van de eerste wereldfiguren die treurde over het passeren van Jobs: "De wereld ziet zelden iemand die de diepe impact heeft gehad die Steve heeft gehad, waarvan de gevolgen nog vele generaties zullen blijven voelen.

"Voor degenen onder ons die het geluk hebben om met hem samen te werken, is het een waanzinnig grote eer geweest, ik zal Steve enorm missen." Wij ook.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Vond dit leuk? Bekijk dan Tablets in 2012: wat te verwachten

Meld u aan voor de gratis Week in Tech-nieuwsbrief van TechRadar
Ontvang de topverhalen van de week, plus de meest populaire recensies die rechtstreeks in uw inbox worden bezorgd. Meld u aan op http://www.techradar.com/register

Volg TechRadar op Twitter * Vind ons op Facebook * Voeg ons toe op Google+