Heb je het al gehoord? Heb je het al begrepen? Werken je oren goed? Hoe zit het met je hersenen?

Is het Yanny of Laurel? Weet niet waar we het over hebben? Luister naar de onderstaande clip en zie wat je hoort:

Wat hoor je?! Yanny of Laurel pic.twitter.com/jvHhCbMc8IMay 15, 2018

Dus welke naam wordt er gezegd: Yanny of Laurel? En wat horen de mensen om je heen?

In wat snel het antwoord van 2018 wordt “De jurk” visuele geestesmelter, het raadsel van Yanny en Laurel is de mening verdeeld over de hele wereld, waarbij sommige mensen één naam horen, en anderen zeker dat dit het alternatief is.

Sonische verwarring

Dus wat veroorzaakt de discrepantie - hoe kan een geluid anders worden ontvangen door mensen, vooral wanneer dezelfde persoon verschillende namen kan horen die op verschillende tijden worden afgespeeld? Het komt allemaal neer op de manier waarop verschillende mensen het geluid anders percipiëren en de manier waarop we individueel frequenties verwerken. Aangezien de audiofrequentiepatronen van beide woorden relatief vergelijkbaar zijn, kunnen relatief kleine verschillen tussen het gehoor van mensen voor verwarring zorgen.

Het trieste ding? Waarschijnlijk hoor je de naam “Laurier” dan je bent “Yanny” hoe ouder je wordt. Dat komt omdat naarmate je ouder wordt, je vermogen om hogere frequenties te horen afneemt. Dit wordt Presbyacusis genoemd, en treft de meeste mensen in zekere mate wanneer ze door hun jaren '30 gaan en in het latere leven.

Het is vrij duidelijk gemaakt in deze tweede clip, die de toonhoogte van het originele audiobestand omhoog verplaatst via lage frequenties naar hogere, waarna je precies kunt aangeven waar de naam verandert voor je oren.

Luidsprekers verplaatsen

En zoals we bij TechRadar-torens hebben gevonden, kan deze net zo gemakkelijk worden beïnvloed door het soort audiohardware waarop je speelt. Over een reeks luidsprekers van de ingebouwde luidsprekers van een MacBook Pro tot een paar Marshall MID ANC-hoofdtelefoons tot een fraai Devialet Phantom Gold en nog meer, hoorden verschillende leden van het team verschillende woorden op verschillende apparaten, waaruit bleek hoe gevarieerd de geluidsprestaties van verschillende gadgets kunnen zijn. Bass-ier-apparaten worden duidelijker en produceren regelmatig meer “Laurier” dan “Yanny”, die aansluiten bij de theorieën die zijn opgesteld door audiodeskundigen.

Dus, voordat je je zorgen maakt dat je gehoor vernederend is, zorg er dan voor dat je de clip op een reeks luidsprekers hebt geprobeerd - het kan heel goed zijn dat de technici van je apparaat zojuist een vooroordeel in hen hebben afgestemd.

  • De meeslepende audio die je nog nooit hebt gehoord, kan een revolutie teweegbrengen in de virtuele realiteit