Een lange dag, een lege weg en te veel Classic FM: het perfecte recept voor een auto-ongeluk in de late nacht.

Maar wat als je auto kon zien wanneer je slaperig werd en je vroeg om een ​​pauze te nemen (of op zijn minst over te schakelen naar Planet Rock)?

Wetenschappers van de Vanderbilt University in Nashville hebben een webcam bedacht die kan vertellen wanneer je geeuwt en je vangt voordat je afdrijft.

Geeuw voor de camera

Het nieuwe systeem is gebaseerd op een in-car camera aangesloten op beeldverwerkingssoftware die een reeks beelden van het gezicht van de bestuurder vastlegt. Het analyseert veranderingen in het gezicht en identificeert gapen nauwkeurig in plaats van andere gezichts bewegingen zoals glimlachen, praten en zingen.

De geeuwfrequentie is dan gecorreleerd met vermoeidheidsgedrag en kan worden gekoppeld aan een waarschuwingssysteem om bestuurders te wijzen op de noodzaak om een ​​pauze te nemen.

Het algoritme is effectief bij geeuwdetectie, ongeacht de beeldintensiteit en het contrast, kleine bewegingen van het hoofd, de kijkhoek, het dragen van het spektakel en de huidskleur.

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration schat dat minstens 100.000 Amerikaanse verkeersongevallen worden veroorzaakt door vermoeidheid van de bestuurder elk jaar.