Yahoo is op zoek naar een nieuwe chief executive, met Jerry Yang om af te treden van het bedrijf en mogelijk de weg vrij te maken voor een nieuw overnamebod van Microsoft.

Yang's bezwaren tegen een bod van $ 47,5 miljard voor Yahoo in mei werden zwaar bekritiseerd en de beslissing zag er nog slechter uit als de kredietcrisis en de aandelenwaarde van het bedrijf kelderde.

De CEO keert nu terug naar zijn rol als 'Chief Yahoo', die zich richt op strategie en technologie, maar het lijkt erop dat hij de zondebok is geworden voor de ingestorte deal.

Microsoft

Microsoft heeft erop aangedrongen dat het in het verleden geen enkele overname-bespreking wil verlengen, maar Yang's ontslag zou mogelijk een verandering van hart kunnen brengen bij de Redmond-softwaregiganten die nog steeds openlijk geïnteresseerd zijn in de zoekactiviteiten van Yahoo.

"Van het oprichten van dit bedrijf tot het begeleiden van de groei naar een vertrouwd wereldwijd merk dat onmisbaar is voor miljoenen mensen, ik heb altijd geprobeerd om te doen wat het beste is voor onze franchise," zei Yang in een verklaring aan het personeel volgens Reuters..

"Jullie weten allemaal dat ik altijd paars bloeden en bloeden."

Yahoo is ook getroffen door het onvermogen om tot overeenstemming te komen met AOL en de ineenstorting van een reclameverbinding met Google.

Het ontslag zorgde voor een stijging van de aandelenwaarde - met 4 procent op de waarde van het bedrijf na het nieuws.