De meest succesvolle game ooit gemaakt is dat niet World of Warcraft, Tetris of zelfs

De Sims

.

Klik-voor-klik, niets heeft meer tijd verspild dan Mijnenveger, een klein spel dat debuteerde in 1990 als onderdeel van het Windows Entertainment Pack, voordat het werd gepromoveerd tot een standaardfunctie in Windows 3.1 en hoger.

Minder voor de hand liggend dan patiencespel, minder concentratie vereist om te spelen. Wat is een betere manier om je voor de baas te verbergen terwijl je wacht tot het internet wordt uitgevonden?

Zoals de meeste Windows-spellen, is er meer Mijnenveger dan alleen tijd doden. Het was gedeeltelijk bedoeld als een manier om mensen basisbesturingselementen voor de muis te leren in een tijdperk waarin de meeste computers op tekst waren gebaseerd. Klik met de linkermuisknop voor de mijnen. Klik met de rechtermuisknop om een ​​vlag te plaatsen.

Hoe geavanceerder patiencespel was een inleiding voor drag-and-drop controls, net zoals de recentere puzzelaar Inkball was bedoeld om mensen comfortabeler te maken met op pen gebaseerde bedieningselementen op de tablet-pc's die nooit echt van start gingen.

Gemakkelijk was de minst gedenkwaardige van de set zweven, deels omdat 3D in Windows niet langer een technologische prestatie is volgens iemands normen, maar vooral omdat het astronomisch saai was. Toch heeft het zijn fans, en het diende als een uitstekende manier voor Microsoft om te bewijzen dat Windows 95 de kans had om DOS te vervangen als het besturingssysteem van de gamer naar keuze.

Andere spellen, zoals Pinball, HoverBowl en Spider Solitaire, zijn in de loop der jaren aan Windows toegevoegd in de vorm van Plus! packs, maar nooit echt goed bekend worden totdat het wordt toegevoegd aan het daadwerkelijke besturingssysteem.

PINBALL: 3D-flipperkast was een van de populairste Plus! games, en zoals velen, later gratis weggegeven in Windows

Meest recentelijk gepromoveerd door Microsoft Spider Solitaire naar de officiële Windows-game voor Vista, met het robot-puzzelspel ketellapper de laatste van de volkomen verkeerd genoemde Windows Ultimate Extra's.

Normaal gesproken heeft Microsoft de kerngames geschreven en de anderen bewerkt naar externe bedrijven, zoals Oberon Media voor Purble Place (en de nieuwste versie van Mijnenveger zelf) in Windows Vista en Maxis voor Pinball terug in Windows 95 Plus! (Opmerking: werkelijke opwinding heeft het uitroepteken mogelijk niet gerechtvaardigd.)

Een origineel van Microsoft

Mijnenveger was een origineel van Microsoft, geschreven door Robert Donner en Curt Johnson, en is de afgelopen jaren niet veel veranderd.

In het onwaarschijnlijke geval dat je het nog nooit hebt gespeeld, is de essentie dat je begint met een leeg veld (de grootte en het aantal mijnen worden bepaald door de moeilijkheidsgraad) en vierkanten één voor één moeten ontdekken. Onder elk ervan bevindt zich een spatie, een cijfer of een mijn. De cijfers vertellen je hoeveel mijnen er in de aangrenzende vakken zijn, de mijnen doden je dood. Om te winnen, moet je het veld vrijmaken zonder een mijn aan te raken. Het is een relatief eenvoudig spel van deductie, maar bevredigend.

De belangrijkste wijzigingen aan het spel waren eenvoudig. De moeilijkheid was enigszins geknepen in Windows 2000 en daarna, en Microsoft huurde Oberon in om een ​​volledige herschrijving voor de Vista-versie uit te voeren.

Helaas heeft dit ons favoriete kenmerk van de originelen weggenomen: de cheat-code. Zinloos als het klinkt, als je nog steeds op Windows XP zit, probeer het eens. Laad het spel, typ 'xyzzy' en druk op de linker shift-toets.

Kijk nu helemaal bovenaan links op je scherm. Wanneer uw muiscursor boven een veilig vierkant zweeft, ziet u een enkele witte pixel. Beweeg over een gedolven vierkant en het wordt zwart. Het is een blikvanger van een paasei, maar een uitstekende manier om indruk te maken op je vrienden.

Voor een paar seconden, hoe dan ook.

Mijnenveger controverse

Hoe onschadelijk het ook lijkt, de mijnenveger is niet zonder critici geweest. Voor de meesten van ons zijn mijnen slechts een handig kader om de deductieve gameplay in te pakken.

Dit is niet het geval elders in de wereld, waar ze een bedreiging blijven, en een symbool van pijn en lijden. In 2001 probeerde een groep die zichzelf de Internationale Campagne tegen Ban Winmine noemde, Microsoft te laten kiezen voor iets minder controversieel als het onderwerp ervan, en er zijn in de loop van de jaren andere soortgelijke protesten geweest.

Voor Vista capituleerde Microsoft eindelijk en begon een op bloemen gebaseerde alternatieve tileset aan te bieden.

BLOEM KRACHT: Vind mijnen te hardcore? Probeer in plaats daarvan bloemen te maken. Exploderende bloemen

Hoewel Minesweeper zelf relatief statisch is gebleven, zijn er tal van versies van derden die een nieuwe draai aan het basisidee hebben gegeven.

Om er maar twee te noemen, is Crossmines een veel complexere versie met gekoppelde mijnen en ongewoon gevormde blokken, terwijl BeTrapped het mijnenveld overschakelt naar boobytraps in een Cluedo stijl huis, en wraps het hele ding in een mysterie verhaal.

Het trieste is dat, hoe je ook speelt, je nooit zo goed zult zijn als dit.

Toch heb je voldoende tijd om je vaardigheden te oefenen. Waar computing ons ook in de toekomst brengt, het is een gok dat Mijnenveger zal mee zijn voor de rit.

MINESWEEPER IN DISGUIS: Betrapped schakelt de instelling, maar het is nog steeds mijnenveger in hart en nieren