Windows Movie Maker was een eenvoudige, gratis video-editor die het laatst werd bijgewerkt in 2012 en vorig jaar officieel werd beëindigd. Windows 8 en 10 gelanceerd zonder een app voor videobewerking, maar volgens de update van de herfstmaker is er nu een opgenomen in de Microsoft Photos-app - als je weet waar je moet zoeken.

in mei 2017 kondigde Microsoft Story Remix aan - een nieuwe video-editor die zou worden opgenomen in de Fall Creator's Update. In plaats van eenvoudige homemovies te maken, stelt Story Remix gebruikers in staat videoclips en foto's te combineren met virtuele 3D-objecten die in Remix 3D zijn gemaakt.

Toen de update van de Windows 10 Fall Creator echter rondging, was Story Remix een minder ambitieus hulpmiddel geworden dat veel meer op het late Windows Movie Maker leek. Hiermee kunnen gebruikers media in een tijdlijn ordenen, speciale effecten en overgangen toepassen, het geheel op muziek instellen en 3D-animaties toevoegen (maar geen objecten). In plaats van het op de oorspronkelijke manier vrij te geven, koos Microsoft ervoor om het toe te voegen aan de bestaande Foto's-app.

Hoewel de reikwijdte enigszins beperkter is, is het een briljante tool voor iedereen die een goed uitziende video wil maken zonder ingewikkelde software te beheersen. Zo kun je het vinden en van begin tot eind een video maken.

1. Kies uw bestanden

Om uw foto's en video's aan de Photos-app toe te voegen, selecteert u de knop 'Importeren' in de rechterbovenhoek en kiest u 'Van een map' of 'Van een USB-apparaat' (zoals een externe harde schijf, smartphone of camera).

Selecteer de map die u wilt toevoegen en klik op 'Deze map aan afbeeldingen toevoegen'. U kunt geen individuele bestanden selecteren om toe te voegen, maar nieuwe bestanden die u toevoegt aan de verbonden mappen, worden automatisch geïmporteerd in de Foto's-app. Als dat is gebeurd, klik je op de groene knop 'Maken' en kies je 'Aangepaste video met muziek'.

2. Schik en trim videoclips

Microsoft Photos zal automatisch een eenvoudige film samenstellen, compleet met achtergrondmuziek. Het zal zelfs de foto's synchroniseren zodat ze op tijd met de tel worden weergegeven. U kunt een voorbeeld bekijken met de speler in de rechterbovenhoek. Maak je geen zorgen als het afspelen schokkerig is; het zal vlot zijn wanneer het uiteindelijk wordt weergegeven en geëxporteerd.

Als u de mediabestanden opnieuw wilt ordenen, sleept u ze naar een nieuwe positie in het storyboard onderaan.

Als een videoclip te lang is, selecteert u deze in het storyboard en klikt u op 'Trimmen'. Kies een begin- en een eindpunt voor de clip door de rechthoekige markeringen te slepen en selecteer vervolgens 'Gereed'. Als u een voorbeeld van de clip wilt bekijken, plaatst u de ronde afspeelmarkering en klikt u vervolgens op de knop 'Afspelen' aan de linkerkant.

3. Voeg titels en bewegingseffecten toe

Als je titels of bijschriften aan je video wilt toevoegen, klik je op een videoclip of foto en selecteer je 'Tekst' in het menu boven het storyboard. Typ je tekst in het vak rechtsboven en deze verschijnt in het voorbeeldvenster, dat automatisch wordt aangepast zodat het in de ruimte past. Als de videoclip ten minste twee seconden lang is, wordt de tekst geanimeerd wanneer deze wordt weergegeven. Selecteer een stijl uit de lijst aan de rechterkant (deze zijn helaas niet aanpasbaar) en kies vervolgens een positie. Als u klaar bent, klikt u op 'Gereed'.

De 'Bewegings'-opties (in het menu boven het Storyboard) voegen een aantal interessante panning- en zoomeffecten toe die bijzonder effectief zijn voor foto's. Selecteer een frame in het storyboard en klik vervolgens op het pictogram en kies een stijl.

Zoals eerder, kunt u een voorbeeld van het effect bekijken met de kleine knop 'Afspelen' aan de linkerkant en vervolgens uw selectie bevestigen door op 'Gereed' te klikken. Bewerken in de Foto's-app is niet-destructief, dus je kunt later de wijzigingseffecten terughalen als je van gedachten verandert.

4. Pas filters en 3D-effecten toe

Om je video een geheel nieuwe look te geven, selecteer je 'Thema's' in het bovenste menu. Elk thema voegt verschillende muziek toe aan je video, met de juiste titels. De app past automatisch aan hoe lang foto's worden getoond om met de muziek te synchroniseren.

Er zijn ook filters in Instagramstijl om een ​​vleugje stijl aan je video toe te voegen. Klik op een videoclip of foto en selecteer vervolgens het pictogram 'Filters' en kies een optie. Alle presets hebben een vintage look en zijn helaas niet aanpasbaar, maar er is een vrij brede selectie. Maak uw keuze en klik vervolgens op 'Gereed' om het te bevestigen.

Om de dingen nog specialer te maken, selecteert u '3D-effecten'. Dit zijn leuke partikeleffecten die je kunt gebruiken om de aandacht te vestigen op iets in je video. Subtiele zijn meestal het meest effectief, maar ze zijn volledig aanpasbaar, zodat je de meer dramatische kunt verzachten. Verplaats de groene schuif onder het voorbeeldvenster om te kiezen wanneer het effect moet verschijnen en gebruik de pijlen om de hoek en richting aan te passen.

5. Verander de muziek

Op dezelfde manier kun je op het tabblad 'Muziek' klikken om een ​​nieuwe soundtrack voor je video te selecteren en de inhoud van je video automatisch te synchroniseren. Je kunt een van de ingebouwde nummers kiezen of er een kiezen op je pc, maar houd er rekening mee dat je geen auteursrechtelijk beschermde muziek moet gebruiken in video's die je online gaat publiceren.

Als je een paar geschikte melodieën nodig hebt, kijk dan eens naar BenSound. Nummers hier zijn beschikbaar onder een genereuze Creative Commons-licentie voor niet-commercieel gebruik, op voorwaarde dat je terug linkt naar de site bij het plaatsen van je video. Bekijk de volledige licentiegegevens.

Als het geluid in een van je videoclips te hard is en de muziek overstemt, klik je met de rechtermuisknop op de clip en selecteer je 'Volume' om het geluid te dempen of te dempen.

6. Sla uw video op en deel deze

Wanneer u klaar bent, selecteert u 'Exporteren of delen' in het bovenste menu en kiest u een formaatoptie - klein, middelgroot of groot. Uw keuze bepaalt de beeldkwaliteit, maar u kunt de resolutie of framesnelheid niet handmatig instellen. De video wordt dan weergegeven (dit kan even duren, afhankelijk van je hardware), gecodeerd in MP4-indeling en opgeslagen in je map Afbeeldingen.

Als dat is gebeurd, klik je op 'Delen' en selecteer je een optie: kopieer het bestand, deel het via de Mail-app, verstuur het via Skype of upload het naar YouTube of OneNote.

  • Bekijk onze gids voor de beste videobewerkingssoftware