Videobewerking is een van de weinige taken die echt heeft geprofiteerd van de toename van de rekenkracht, de steeds dalende prijzen van hulpbronnen (geheugen en opslag) en de opkomst van meerdere vormfactoren. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat je 4K-beeldmateriaal op een smartphone van £ 200 zou kunnen bemachtigen?

Een enquête uitgevoerd door techradar pro onthulde een aantal verrassende trends onder onze lezers die video's bewerken, inclusief enkele trends die kunnen aangeven waar de markt naartoe gaat in de nabije toekomst..

Meer dan 1000 respondenten gaven aan dat ze video's bewerken met de overgrote meerderheid, waarbij ze zichzelf beschouwen als een totaal beginner of een amateur.

Hoewel de desktop voor bijna de helft van de respondenten het platform bij uitstek is voor videobewerkingsdoeleinden, hebben laptops zich snel ingehaald, waarbij meer dan 38% van onze video-editors claimden ze te gebruiken.

Desktop PC blijft het beste platform voor wie op zoek is naar pure waar voor uw geld. Laptops bieden echter meer flexibiliteit, vooral als u vanuit verschillende locaties wilt werken. Zoals verwacht hadden smartphones en tablets dezelfde cijfers, net als de besturingssystemen die ze draaien (Android en iOS).

Echt mobiele videobewerking blijft achter

Met andere woorden, Windows en OS X blijven nog steeds de voorkeursbesturingssystemen voor videobewerkingstaken, terwijl andere momenteel weinig concurrentie bieden.

Wat betreft videobewerkingstools, hebben de meeste gebruikers niet voor verrassingen gekozen voor gratis videobewerkingssoftware, waarbij Windows Movie Maker van Microsoft de eerste plaats veroverde met een hoger percentage dan de rest van de competitie bij elkaar. VirtualDub en Lightworks zijn respectievelijk een verre tweede en derde.

Onder de betaalde software voor videobewerking blijft Adobe Premiere Elements de onbetwiste leider voor Cyberlink Power Director en Sony Movie Studio.

Misschien wel het meest verrassende onderdeel van de enquête was de onthulling van wat er gebeurde met de uiteindelijke video nadat deze is bewerkt. Zoals verwacht bewaren de meesten van jullie (ongeveer de helft van degenen die de enquête hebben voltooid) het op een externe harde schijf en ongeveer 15% bewaart het op YouTube, 8% vertrouwt de cloud om te zorgen voor hun geliefde bewegende beelden.

Online retailer Ebuyer heeft ons de give-away prijs gegeven, een doe-het-zelf videobewerkingsinstallatie ter waarde van meer dan £ 500.

  • We hebben ook de beste videobewerkingssoftware gemarkeerd