Er was een tijd niet zo lang geleden toen het internet een toevluchtsoord was; je zou elke website kunnen bezoeken zonder het risico te lopen dat je ze bijna onmiddellijk onder de loep neemt, geanalyseerd en geëtiketteerd door tientallen trackers.

De exponentiële toename van verbindingssnelheden in combinatie met de explosieve groei van het aantal internetgebruikers wereldwijd hebben een virtueel universum gecreëerd, zowel vruchtbaar als minder riskant voor criminelen.

Maar het gaat niet alleen om criminelen: datamining op wereldwijde schaal en nieuwsgierige ogen van publieke organisaties, overheden en zelfs uw internetprovider betekenen dat de privacy van internetgebruikers nooit meer in gevaar is geweest dan in het huidige tijdperk, vooral met de opkomst van conservatisme en nationalisme in veel landen.

Waarschijnlijk het meest sprekende geval is dat van Facebook, 's werelds grootste sociale netwerk met meer dan twee miljard actieve gebruikers. Het is gepakt met zijn Onavo VPN-service om de verblijfplaats van zijn abonnees voor marketingdoeleinden te volgen.

Dat heeft geleid tot een gestage en gevaarlijke erosie van zogenaamd aanvaardbaar gebruik en wetten ter bescherming van de persoonlijke privacy, vaak onder de hoede van de nationale veiligheid en de noodzaak van constant toezicht..

Zonder strenge privacyregels die van toepassing zijn op ISP's en organisaties, zal uw persoonlijke informatie worden gedeeld en verkocht aan derden, mogelijk zonder uw medeweten of toestemming.

Dit geeft je heel weinig controle over je persoonlijke informatie, inclusief onthullende informatie zoals locatie, bezochte sites, communicatie-inhoud, financiële details en nog veel meer.

  • Bekijk onze lijst met de beste VPN ter wereld

Bescherm uw digitale vrijheid: dit is wat u echt kunt doen

Gelukkig is er iets dat je kunt doen om jezelf en je privacy te beschermen: gebruik een VPN. Met virtuele privénetwerken kunt u uw digitale levensstijl beveiligen en u kunt vanuit een privacystandpunt onzichtbaar en onvindbaar worden.

Enkele van de dingen die een betrouwbare VPN u kan helpen bereiken, zijn veiligere online transacties plus de mogelijkheid om anoniem en veilig inhoud te doorzoeken en toegang te krijgen tot geografisch beperkte websites, waar ter wereld u zich ook bevindt.

Ze beschermen gebruikers tegen beveiligings- en privacyrisico's door online verkeer te verzenden via een beveiligde, gecodeerde tunnel en uw IP-adres te verbergen. Hiermee wordt voorkomen dat ISP's, overheden en hackers kunnen zien welke toepassingen en sites worden gebruikt, hun persoonlijke gegevens bekijken, hun online accounts in gevaar brengen en hun activiteit op internet volgen..

Lekken treden op wanneer een VPN-toepassing het verkeer van een gebruiker niet volledig beveiligt en een deel ervan of helemaal buiten de beveiligde tunnel verzendt.

Kies verstandig uw VPN

Niet alle VPN's behandelen privacy hetzelfde en u zou diegene moeten kiezen die een volledige reeks privacyvriendelijke functies bieden: DNS- en IP-lekbescherming, een strikt no-logs-beleid, 256-bit AES-codering en OpenVPN-, L2TP-IPsec- en PPTP-protocollen . Oh! En selecteer providers die Bitcoin accepteren voor dat extra niveau van anonimiteit.

Een krachtige maar moeilijk te gebruiken VPN-service kan een uitdaging zijn voor beginners die een helpende hand nodig hebben. Nogmaals, geef de voorkeur aan serviceproviders die live ondersteuning bieden (e-mail of chat) en een uitgebreide garantie van handleidingen en veelgestelde vragen om eventuele problemen op te lossen die u als gebruiker tegenkomt.

2018 blijkt een kritisch omslagpunt voor gegevensprivacy te zijn. De grootste datalekken van vorig jaar - Verizon, Equifax en zelfs de NSA; ransomware valt aan zoals WannaCry en Petya; en de kwetsbaarheden Krack, Spectre en Meltdown - hadden een wake-up call moeten zijn, maar gebruikers en bedrijven reageren niet.

Slechts 25% van de internetgebruikers heeft volgens een recente enquête een VPN gebruikt. Als mensen niet veel meer risico-avers en voorzichtig worden met hun digitale privacy, dan zal het een moeilijk jaar worden.