De kern van ZTE's nieuwste generatie smartphones zal Intel's dual-core Atom Processor Z2580-processor zijn, maakte het Chinese bedrijf deze week bekend.

Deze strategische samenwerking bevat de snelste van de drie Clover Traill + CPU's die op de Mobile World Conference 2013 zijn aangekondigd, met een kloksnelheid van 2,0 GHz.

Dat is aanzienlijk sneller dan de laatste generatie 1.6 GHz Intel Atom Z2460-processor die ZTE in zijn eerste Intel-smartphone bracht, de op Android gebaseerde ZTE Grand X IN.

Tegelijkertijd zei ZTE dat de volgende generatie op Z2580 gebaseerde telefoons in staat zullen zijn om "dezelfde concurrerende batterijduur te leveren".

"De dual-coreprocessor van het platform met Intel Hyper-Threading-technologie biedt twee maal de rekenprestaties en maximaal 3x grafische mogelijkheden via de Intel Atom Z2460-processor," zei ZTE in een persbericht.

Four Leaf Clover Trail + relatie

ZTE zei dat het zal voortbouwen op het succes van de Grand X IN, maar heeft niet onthuld of zijn volgende generatie Intel-smartphones door Android zullen worden aangedreven en nog andere specificaties moeten aankondigen.

"De Grand X IN was ZTE's eerste vlaggenschip-smartphone in Europa met Intel Inside", zegt ZTE Europe Mobile Devices General Manager Ao Wen.

"We hebben het met succes gelanceerd in heel Europa in een sterke samenwerking met Intel, en hebben als gevolg daarvan onze naamsbekendheid in deze belangrijke markten aanzienlijk vergroot."

Regeringen waren minder dan enthousiast met de Chinese fabrikant, maar Intel lijkt geslagen met de voortdurende relatie met het bedrijf.

"ZTE is een snelgroeiende wereldwijde fabrikant van mobiele telefoons die ernaar streeft producten te maken met functies en mogelijkheden waar mensen het meest om geven", zei een woordvoerder van Intel tegen TechRadar.

"We delen een soortgelijk doel, omdat onze focus ligt op het bieden van aantrekkelijke Intel-technologieopties aan klanten die uiteindelijk uitmonden in geweldige producten en gebruikerservaringen."

Intel eindelijk binnen meer smartphones

Met uitzondering van de Grand X IN, heeft ZTE andere fabrikanten van halfgeleiderchipsets gebruikt voor telefoons zoals de ZTE Grand S, ZTE Grand Memo en FireFox OS-running ZTE Open.

Intel onderneemt echter stappen om Qualcomm Snapdragon en ARM Cortex-processors te evenaren en zichzelf een grotere speler in de mobiele ruimte te maken.

Toen TechRadar vroeg naar de timing van zijn verhuizing, zei een woordvoerder van Intel: "Er is een enorme hoeveelheid innovatie gaande in het marktsegment en het landschap evolueert voortdurend.

"Computergebruik komt ook steeds meer voor in smartphones en we zien dit als een natuurlijk verlengstuk van de Intel-technologie. We zien enorme kansen voor de toekomst."