Aangekondigd in de laatste vermelding van Google's YouTube-blog, zal het videostreamplatform tal van nieuwe initiatieven nemen en een aantal nieuwe functies introduceren die gericht zijn op het promoten en financieren van legitieme journalistiek en nieuwsbronnen..

De aankondiging maakt deel uit van het Google Nieuws-initiatief, waarin het bedrijf $ 300 miljoen beloofde om vertrouwde nieuwsbronnen te ondersteunen in maart van dit jaar, waarvan $ 25 miljoen nu wordt toegewezen aan “de toekomst van nieuws ondersteunen” op Youtube.

Dit geld gaat naar het inschakelen van experts om nieuwsspecifieke functies te ontwikkelen, duurzame videobewerkingen in 20 wereldwijde markten te financieren en het bestaande ondersteuningsteam van YouTube uit te breiden dat zich richt op het opleiden en ondersteunen van nieuwsorganisaties overal ter wereld.

Het nieuws brengen

De app- en desktopclient van YouTube is begonnen met het implementeren van enkele nieuwe functies in bepaalde landen, waarvan er naar verwachting in de komende maanden meer zullen worden uitgerold naar een groter aantal regio's.

In de VS zal de service een korte preview van geverifieerde nieuwsartikelen in de eerste uren van het breken van nieuwsartikelen proberen, zodat je snel de context achter het evenement kunt leren en door kunt klikken voor meer gedetailleerde informatie.

Topnieuws (links) en Breaking News (rechts) zijn binnenkort beschikbaar in twee keer zoveel landen

17 is al beschikbaar in 17 landen, waaronder de VS en het VK. YouTube's Topnieuws en Breaking News zullen video's van bekende nieuwsbronnen weergeven in relevante zoekresultaten voor de eerste en als een gedeelte op de startpagina met betrekking tot de laatste. Deze functies zullen in de komende maanden in twee keer zoveel regio's beschikbaar zijn, volgens de post.

Voor de tv-client van YouTube zullen meer gebruikers in de VS lokaal nieuws opduiken op hun homepage, en deze dienst zal dat zijn “uitbreiden naar tientallen andere markten zoals Cincinnati, Las Vegas en Kansas City”.

  • Vecht tegen nepnieuws: hoe Google, Facebook en anderen het proberen tegen te houden

Desinformatie

Gebruikers kijken “video's over een klein aantal bekende historische en wetenschappelijke onderwerpen die vaak zijn onderworpen aan verkeerde informatie” zal worden gepresenteerd met een korte contextuele samenvatting van bronnen zoals Wikipedia en Encyclopædia Britannica.

Historische en wetenschappelijke onderwerpen bevatten korte contextuele beschrijvingen bij het zoeken naar relevante video's.

Om deze contextualisering te ondersteunen, zal YouTube ook samenwerken met een verscheidenheid aan organisaties die zich toeleggen op educatie op het gebied van digitale geletterdheid, in het bijzonder met MediaWise, dat een miljoen Amerikaanse tieners helpt legitieme bronnen te onderscheiden van nepnieuws.

Hoewel het idee van het promoten van legitieme nieuwsbronnen over nepnieuws en desinformatie een nobele is, is er nog steeds veel discussie over aan welke kant van de kloof bepaalde publicaties zouden terechtkomen - met name waar de politieke voorkeuren van burgers de nieuwsbronnen bepalen die ze vertrouwen.

  • YouTube Music en YouTube Premium: hoe Google het doet tegen Spotify en Netflix