Google is van plan twee grote Amerikaanse tv-hosts op te roepen als verdedigende getuigen in het $ 1 miljard YouTube-auteursrechtpakket dat is ingediend door Viacom. Jon Stewart en Stephen Colbert van newssatire The Daily Show worden vermeld in defensiedocumenten die zijn ingediend bij de rechtbank van New York. Beide werken echter voor Viacom.

Er wordt gedacht dat Google van plan is de tv-sterren naar de stand te bellen omdat ze voorstanders van YouTube zijn geweest. Ze zijn verschenen in enkele van de populairste video's van de site en hebben virals gebruikt om hun offline werk te promoten.

In maart produceerde MTV-eigenaar Viacom artikelen waarin YouTube werd beschuldigd van "massale opzettelijke inbreuk op het auteursrecht van [haar] entertainmenteigenschappen". Het zei dat YouTube "de enorme waarde" van zijn inhoud vernietigde door shows op YouTube te dragen.

In tegenstelling tot het standpunt van Google, heeft Viacom zowel de oprichters van Google als YouTube om een ​​standpunt gevraagd. De getuigenlijsten zullen echter worden overweldigd en verschillende rapporten suggereren dat de zaak pas tegen het einde van 2008 zal worden berecht.

Forceer Google en YouTube op één lijn

Het pak stelt dat "160.000 ongeoorloofde clips van Viacom-programmering" beschikbaar zijn op YouTube. Het papierwerk handhaaft deze clips zijn meer dan 1,5 miljard keer bekeken tussen hen.

Viacom zegt dat het de bedoeling is om YouTube en Google te dwingen zich te houden aan auteursrechtwetten.

Google sloeg terug nadat Viacom haar papieren had ingediend en zei wat YouTube doet binnen de beperkingen die zijn vastgelegd in de 1998 Digital Digital Millennium Copyright Act (DMCA). De wet wordt gezien als een van de belangrijkste definities van digitaal auteursrecht in de Amerikaanse wetgeving.

Alexander Macgillivray, Google's raadsman, vertelde destijds aan Reuters: "Hier is een wet die specifiek is ontworpen om webhosts zoals wij te geven, of ... bloggers of mensen die online fotoalbumhosting aanbieden ... de 'veilige haven' die we nodig hebben om online te kunnen hosten.

"We zullen nooit een product lanceren of een bedrijf overnemen, tenzij we volledig tevreden zijn met de wettelijke basis om te werken."