YouTube kan volgend jaar zijn streamgame aanzienlijk uitbreiden, waardoor traditionele tv omver geworpen wordt.

Google's video-arm werkt naar verluidt aan een abonnementsservice die een bundel kabel-tv-kanalen online gestreamd zou aanbieden, volgens Bloomberg.

Het heeft zelfs een naam: Unplugged.

Deze nieuwe 'Tube-onderneming' zou een belangrijke prioriteit zijn voor de videosite, omdat deze advertentie-inkomsten met abonnementen zou willen vergroten en met Sling TV en Hulu zou concurreren. Het heeft al een geldmaker in YouTube Red, dat een advertentieloze ervaring biedt voor een prijs, hoewel meer premium, door de kabel gegenereerde inhoud op Unplugged zou leven.

YouTube heeft naar verluidt zo'n online-kabeldienst sinds 2012, maar nu is het pedaal op het metaal om het op de been te krijgen.

Cable clusterf ***

YouTube heeft naar verluidt al de technische basis gelegd voor Unplugged, en het heeft nu te maken met de achilleshiel van vergelijkbare geruchtendiensten van onder andere Amazon en Apple: opvallende deals met kabelbedrijven.

Daartoe sleutelt het aan verschillende soorten bundels met verschillende niveaus van plausibiliteit en spreekt het de poortwachters van de inhoud aan.

Een daarvan is een zogenaamde dunne bundel die vier Amerikaanse netwerken samenbrengt (denk bijvoorbeeld aan NBC en CBS) met een selectie populaire kabelkanalen, vergelijkbaar met Sling TV. Het zou gebruikers toegang geven tot kanalen die ze waarschijnlijk het meeste kijken zonder het vet van diegene waar ze nog niet voor hoeven te betalen met de traditionele kabel.

Een probleem hier is echter prijs. Bloomberg merkt op dat kabelbedrijven typisch nieuwe aanbieders meer aanrekenen voor het gebruik van hun kanalen dan al lang bestaande bastions van de sector. De interesse van YouTube ligt natuurlijk in het houden van de prijs van Unplugged - zo laag als $ 35 / maand, zegt het rapport - zodat het misschien niet in staat is om de gewenste kanalen te bedienen en een redelijk tarief aan gebruikers te bieden.

Een andere optie is om kleinere, minder bekeken kanalen samen te voegen en deze in themacategorieën te plaatsen, zoals comedy en lifestyle.

Net als add-on-pakketten die al in tv-land te zien zijn, zou YouTube abonnees één tarief voor de primaire bundel vragen en een extra vergoeding voor deze themakanaalclusters.

Als YouTube pakketten met tweederangskanalen kan verkopen, kan dit kabelbedrijven ervan overtuigen hun topaantrekkingen in het publiek (Big Bang Theory!) Ook op Unplugged te zetten.

Zoals te zien op YouTube

Het is duidelijk dat er nog veel vragen zijn, niet het minst over de vraag of YouTube een deal kan sluiten met een kabelbedrijf, laat staan ​​met een aantal van hen, om een ​​nieuwe service samen te stellen.

Een pluspunt van YouTube is dat het zo veel mensen zijn die het gebruiken. Netwerken kunnen alle goede shows maken die ze willen, maar ze verliezen kijkers naar goedkopere internetgebaseerde services, zoals YouTube.

We kunnen ook de vraag niet negeren of Unplugged voldoende verleidelijk zal zijn om klanten die gewend zijn video's te bekijken gratis online te lokken en te leven met wat hun kabelkosten dan ook zijn van de traditionele set-up..

Als het de enige service op de markt zou zijn die geschaalde, goedkoper online streaming biedt, dan zijn we misschien meer overtuigd, maar dat is het niet. Hoe Unplugged er ook uitziet, het moet goed zijn en het moet goedkoop zijn om te concurreren.

Ondanks de klim naar boven, lijkt YouTube er niet alleen op uit te zijn, maar de actie te leiden. We zullen helaas gewoon moeten wachten tot volgend jaar om te zien wat er op de tap staat.

  • Hulu heeft net een enorme sprong gemaakt over Netflix

Topbeeldtegoed: TARIK KIZILKAYA / iStock