Er is tegenwoordig veel geroezemoes rond BlackBerry, omdat analisten, consumenten en media een hondsdolle blik houden op de verhuizing van elke nieuwe onderneming en tot nu toe niet-specifieke verkoopaantallen.

Hoewel alle ogen gericht zijn op BlackBerry 10 en de verkoop van de Z10 (de Q10 is nog niet beschikbaar), ziet CEO Thorsten Heins de toekomst al tegemoet, meldde Reuters dinsdag.

Het is blijkbaar een toekomst waarin het enige apparaat dat je nodig hebt een BlackBerry is.

Heins wil dat BlackBerry 'echt mobiel computergebruik' gaat vertegenwoordigen, hoewel hij zei dat dit in het volgende kwartaal niet zal gebeuren; het huidige spelplan speelt zich af in de komende twee tot vier jaar.

Heins zei dat het niet alleen over tablets en smartphones gaat. De architectuur achter BlackBerry 10 is "geen gedeclasseerd pc-besturingssysteem", zei hij. "Het is een geheel nieuwe innovatie die vanaf nul is opgebouwd. Het is gebouwd voor mobiel."

Alles is mogelijk

Dus als de BlackBerry 10-architectuur zich niet beperkt tot alleen telefoons en tablets, wat is Heins dan precies?

BlackBerry Chief Marketing Officer Frank Boulben zei tegen Reuters dat vanaf dit jaar "u het [Z10] -apparaat kunt aansluiten op een dockingstation op kantoor en dan heeft u alleen nog een toetsenbord, een muis en een scherm nodig."

"In combinatie met cloudservices zou dit betekenen dat je geen laptop of desktop nodig hebt," voegde hij eraan toe.

Zoals Reuters al zei, bezit BlackBerry het QNX-besturingssysteem achter BB10, dat ook alles aanstuurt, van auto's tot kernreactoren. Wie weet waar het bedrijf mee kan gaan?

"Wat we moeten beslissen, is waar we spelen? Het kan een softwarespel zijn, een licentiespel, een end-to-end horizontaal spel, we zullen dat uitzoeken," zei Heins. "Over vijf jaar, ja, we zitten misschien nog steeds in hardware, maar we zitten misschien niet in hardware ... ik zeg niets."

Resterend blijven

Maar BlackBerry blijft voorlopig gericht op consumenten en BB10.

"Op de korte termijn, ja, we moeten succesvol zijn met de [BlackBerry 10] -apparaten," zei hij en gaf toe dat BlackBerry ondernemingen en consumenten die verloren waren gegaan voor Apple en Android moest terugwinnen..

In het Verenigd Koninkrijk en Canada breken BlackBerry 10-apparaten records voor het bedrijf. Vanaf dinsdag was de voorraad meer dan 24 procent groter dan die van vrijdag.

Dat is zeker een goed teken, hoewel de aanwezigheid van het nieuwe besturingssysteem in de VS nog niet is hersteld - BB-apparaten waren tegen afgelopen zomer gezakt tot slechts één procent van het mobiele verkeer in de Verenigde Staten en BlackBerry 10 zal tot maart 2010 geen stateside lanceren.

De BlackBerry Q10 zou pas in juni in de VS kunnen worden gelanceerd.

Daarnaast vertelde Heins aan Reuters dat BlackBerry zich blijft inzetten voor tablets. Na de minimale impact van de BlackBerry PlayBooks moet hij er echter voor zorgen dat de volgende BlackBerry-tablet - die momenteel wordt gebruikt - winstgevend is.

Toch zullen bestaande PlayBooks worden geüpgraded naar BB10, waarmee de huidige inzet van het bedrijf wordt aangetoond.