De aanstaande komst van de Apple Watch is niet alleen een gelegenheid voor iPhone-bezitters om geld uit te geven aan een draagbaar accessoire - het geeft app-makers ook de kans hun goederen op miljoenen polsen te krijgen.

Tot nu toe mochten alleen de voorkeurspartners van Apple (zoals Twitter en American Airlines) hun producten door het goedkeuringsproces van de App Store duwen, maar nu kan iedereen erbij betrokken worden, waarbij Apple uitnodigingen van de hele ontwikkelaarscommunity uitnodigt.

Dat betekent dat er voldoende apps moeten zijn om uit te testen zodra de smartwatch op 24 april in de verkoop gaat. De horloges zullen beschikbaar zijn om te passen in Apple-winkels twee weken eerder op 10 april.

Precies op tijd

Er zijn momenteel meer dan een miljoen iOS-apps beschikbaar, dus zelfs als slechts een klein percentage van hen een Apple Watch-app verzendt, is er veel keuze voor early adopters. De officiële Apple Watch-app voor het beheer van het polshorloge werd gelanceerd met iOS 8.2.

Voorlopig moet elke code van derden die op de Apple Watch wordt uitgevoerd afkomstig zijn van een aangesloten iPhone - ontwikkelaars kunnen blikken vertonen (updates in één oogopslag) en ook meldingen (meer gedetailleerde waarschuwingen met interacties). Ondersteuning voor zelfstandige apps wordt in de toekomst verwacht.

Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om hun apps direct vrij te geven aan degenen die de Apple Watch al testen (zoals Tim Cook) of deze te behouden tot de officiële datum van 24 april. De kans is groot dat de meeste van de spraakmakende app-makers willen meedoen aan deze dappere nieuwe wereld van wearables.