Wat is openbare wifi?

We kennen allemaal Wi-Fi en het gemak dat het biedt. Technisch gezien verwijst wifi naar een technologie waarmee computers en andere apparaten verbinding met internet kunnen maken en draadloos kunnen communiceren. Wi-Fi wordt geconfigureerd met behulp van een draadloze adapter om een ​​"hotspot" te creëren. Zodra een verbinding tot stand is gebracht, kunnen gebruikers binnen het bereik van de hotspot verbinding maken met het internetnetwerk.

Draadloze netwerken bevinden zich ofwel in het huis, dat over het algemeen wordt aangeduid als een "gesloten netwerk", of op openbare plaatsen, die open of gesloten kunnen zijn, afhankelijk van de bestaande beveiligingsinstellingen. Openbare Wi-Fi is vaak onbeveiligd, wat beveiligingsrisico's voor gebruikers oplevert.

 • Bekijk onze lijst met beste VPN-services, onze beste gratis VPN's en onze VPN-deals.

Waar zijn openbare Wi-Fi-netwerken gevonden?

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn niet moeilijk te vinden. Ze komen veel voor op locaties over de hele wereld en je ontmoet ze zowel in je dagelijkse leven als tijdens het reizen. Enkele veel voorkomende locaties waar u deze netwerken tegen kunt komen zijn:

Er zijn wereldwijd meer dan 100.000 onveilige openbare Wi-Fi-hotspots, met berichten dat een op de vier volledig onbeveiligd is. Mumbai heeft de titel voor de grootste openbare wifi-stad, met meer dan 500 actieve hotspots en nog eens 700 beloofd in mei 2017. Andere belangrijke metrogebieden hebben grote openbare Wi-Fi-aanwezigheid, zoals New York City waar alle metrostations zullen zijn Wi-Fi-dekking tegen het einde van dit jaar. In Europa is er een initiatief met de naam WIFIEU, dat van plan is om gratis WiFi overal in de Europese Unie op openbare plaatsen uit te breiden.

 • Restaurants, bars, cafés en coffeeshops
 • Luchthavens en vliegtuigen (in-flight Wi-Fi), treinen, metro's en transportstations
 • Hotels en hostels
 • Openbare parken en andere openbare locaties die internet aanbieden
 • Winkelcentra en winkelcentra
 • Toeristische attracties, commerciële hubs
 • Thuisnetwerken, indien onbeveiligd

Waarom zijn deze netwerken onveilig??

Een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk is een netwerk waarvoor u geen wachtwoord of inloggegevens hoeft in te voeren om het netwerk te gebruiken. Deze "open" netwerken omvatten ook niet-gecodeerde verbindingen, waardoor gebruikers een groot risico lopen. Deze hotspots zijn een gemakkelijk doelwit voor hackers en kwaadwillende mensen die proberen inlogwachtwoorden, creditcardinformatie en inhoud van communicatie of andere persoonlijke gegevens te stelen. Deze vormen ook andere bedreigingen, zoals man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing en malware.

 • Hackers / Snoops: hackers of snoops kunnen infoltreren in onbeveiligde wifi-netwerken en deze gebruiken om persoonlijke gegevens of gevoelige aanmeldingsgegevens te verzamelen. Denk je dat hacking moeilijk is? Denk nog eens na. Hacking is tegenwoordig gemakkelijker en gemakkelijker met behulp van tools zoals packet-analyzers.
 • Man-in-the-Middle-aanvallen: een man-in-the-middle-aanval doet zich voor wanneer een kwaadwillende acteur de communicatie tussen twee mensen onderschept en zichzelf invoegt in het gesprek. De crimineel kan dan toegang krijgen tot informatie die wordt verzonden en persoonlijke gegevens onderscheppen - allemaal zonder dat de afzenders of ontvangers hiervan weten. Dit type aanval maakt afluisteren mogelijk, maakt gebruik van real-time transacties, gesprekken en gegevensoverdracht waardoor de hacker persoonlijke informatie kan stelen.
 • Malware: onbeveiligde Wi-Fi-netwerken kunnen worden gebruikt voor het injecteren van malware op apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. Malware is erg gevaarlijk omdat het een aanvaller toegang tot alles op uw apparaat kan geven. Dit omvat bestanden of foto's en kan zo ver gaan als microfoonactivering voor afluisteren.
 • Rogue Hotspots / Fake Networks: dit zijn hotspots die zijn opgezet door criminelen, met een naam die dicht in de buurt ligt van die van de echte, legitieme Wi-Fi-hotspot. Deze hotspots zijn gemaakt om gebruikers te misleiden om verbinding te maken, denkend dat ze een legitiem netwerk gebruiken in een coffeeshop, bijvoorbeeld. Wanneer u verbinding maakt met een van deze netwerken, wordt u kwetsbaar voor hacking / snooping uitgevoerd door de eigenaar van het valse netwerk.

Welke informatie is in gevaar?

Nu u weet dat ongedekte openbare Wi-Fi-netwerken een gemakkelijk doelwit zijn voor criminelen of luvers die proberen uw persoonlijke gegevens te stelen, is het belangrijk om te begrijpen wat ze precies kunnen krijgen - en hoe onthullend deze gegevens kunnen zijn. Bij gebruik van deze netwerken kan de volgende informatie in gevaar zijn:

 • Uw locatie
 • De websites die u bezoekt
 • Uw persoonlijke communicatie, zoals e-mails, chats en berichten
 • Met wie communiceert u
 • Bestanden die u verzendt, foto's
 • Uw wachtwoorden en andere gevoelige informatie
 • Inloggegevens voor verschillende websites, zoals websites voor het bankwezen

Dit is niet alleen maar een hype! Er zijn meldingen van gebruikers die verbinding maken met onbeveiligde wifi-netwerken over de hele wereld, vaak met verwoestende gevolgen voor hun gebruikers.

 • Toeristische attracties: Sommige van de meest onbeveiligde wifi-netwerken zijn te vinden bij populaire toeristische attracties en bestemmingen over de hele wereld. Deze omvatten populaire plaatsen zoals Times Square, de Notre Dame en Disneyland Parijs.
 • Ingebouwde vliegtuigen: Vorig jaar was er nogal wat ophef toen een journalist werd gehackt tijdens het gebruik van wifi aan boord van een vliegtuig. De hacker onthulde details van waar hij de journalist aan werkte, waardoor het verhaal werd gecompromitteerd en iedereen werd gewaarschuwd die erover hoorde. Dit incident bewees hoe snel en gemakkelijk internet tijdens de vlucht werd gehackt.
 • Openbare bussen: De stad Sydney Australië heeft onlangs plannen bekendgemaakt om alle openbare bussen aan boord van wifi te voorzien. Maar deze wifi wordt geleverd met een valstrik - het verzamelt en verkoopt persoonlijke gebruikersinformatie. Hoewel dit risico niet optreedt omdat wifi onveilig is, is het een andere schending van de privacy waarvan gebruikers op de hoogte moeten zijn via Wi-Fi.

Onwetendheid is geen zegening

Volgens een onderzoek van het Identity Theft Resource Center was ongeveer 40% van de mensen niet bezorgd om het gebruik van openbare wifi. Van degenen die zich zorgen maakten, nam minder dan de helft maatregelen om hun verbinding op deze netwerken te beveiligen. Dit is erg zorgwekkend, gezien de activiteiten die het vaakst plaatsvinden op openbare Wi-Fi:

 • Persoonlijke e-mailaccounts controleren (inclusief inloggen)
 • Gebruik van sociale media (inclusief inloggen)
 • Toegang krijgen tot bank- of financiële informatie

Nog zorgwekkender is de bereidheid van mensen om deze netwerken te gebruiken, ondanks dat ze zich bewust zijn van de risico's. Uit een peiling van McAfee bleek dat een groot percentage van de mensen - 38% - nog steeds opteerde om gratis onbeveiligde wifi te gebruiken. Combineer dat met een statistiek uit het Convenience Versus Security-rapport van de AARP dat “Een kwart van de volwassenen die internet gebruiken, maakt er één keer per week of langer gebruik van via openbare Wi-Fi,” en je krijgt een idee van hoe vaak het gebruik van onbeveiligde netwerken is.

Bescherm uzelf tegen openbare Wi-Fi

Dit alles is zeer verontrustend, vooral voor degenen die nog nooit de risico's van openbare Wi-Fi hebben overwogen. Maar u hoeft geen Wi-Fi-netwerken te vermijden of de onvermijdelijkheid van privacyrisico's te accepteren - er zijn dingen die u kunt doen!

Hoewel er verschillende manieren zijn om jezelf te beschermen bij het gebruik van een Wi-Fi-netwerk, verslaat de ene manier de rest - met behulp van een VPN. De meest belangrijk Wat je elke keer kunt doen als je verbinding maakt, is om een ​​VPN te gebruiken. Een VPN codeert uw internetverbinding om deze te beveiligen en uw privacy te beschermen. Wanneer u verbinding maakt met een VPN, kan niemand - niet de internetserviceprovider, de bedrijf / netwerkeigenaar of een externe hacker of snoop - de informatie bekijken die u via het netwerk verzendt. Bij gebruik van Wi-Fi met een VPN is uw privacy en beveiliging te allen tijde beschermd.

Er zijn ook verschillende andere voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen, en de eerste stap is echt bewustzijn - altijd "nadenken voordat u verbinding maakt". Het is van essentieel belang dat u zich realiseert dat wanneer u zich aanmeldt bij een Wi-Fi-netwerk op een openbare plaats, met name een label “gratis,” je loopt risico. Het is ook belangrijk om te begrijpen waarmee u akkoord gaat. Wanneer u de algemene voorwaarden van een openbare Wi-Fi-hotspot accepteert, is het waarschijnlijk dat u de service toestemming geeft om informatie over u of wat u zoekt te verzamelen. Zodra u weet, kunt u betere keuzes maken over wanneer u verbinding moet maken (of geen verbinding maken!) En actief maatregelen nemen om uw privacy te beschermen.

Andere dingen die u kunt doen om de privacy te vergroten:

 • Schakel instellingen voor delen uit, zodat anderen op het netwerk geen toegang hebben tot uw gegevens
 • Gebruik een firewall
 • Gebruik altijd HTTPS voor websites die u bezoekt
 • Gebruik authenticatie met twee factoren voor alle aanmeldingsreferenties op accounts
 • Schakel Wi-Fi uit wanneer u het niet gebruikt - dit voorkomt dat het automatisch verbinding maakt en u het risico laat lopen
 • Werk instellingen bij om netwerken te vergeten, zodat ze niet op uw telefoon worden opgeslagen