Voor alle recente livestreamed-lanceringen van SpaceX van zijn herbruikbare Falcon Heavy-raketten, breedbandsatellieten en NASA's satelliettoernooi met satellieten op de planeet, zou het je vergeven zijn als je ervan uitgaat dat het de enige grote commerciële ruimteontwikkelaar is die het vermelden waard is.

Maar Amazon CEO Jeff Bezos en zijn ruimtevluchtbedrijf Blue Origin willen ons eraan herinneren dat de ruimterace om toeristen de stratosfeer in te sturen nog steeds sterk is.

Deze zondag, 29 april om 9.30 uur EST (6.30 uur PST / 14.30 uur BST / 23.30 uur AEST), zal Blue Origin zijn herbruikbare New Shepard-raket voor de achtste keer de ruimte in lanceren, en de eerste tijd dit jaar.

De lancering van de voorbereidingen is aan de gang voor de 8e testvlucht van New Shepard, terwijl we doorgaan met onze vooruitgang in de richting van de menselijke ruimtevlucht. Momenteel gericht op zondag 4/29 met lanceringsvenster dat opengaat om 8:30 uur CDT. Livestream info to come. @BlueOrigin #GradatimFerociter pic.twitter.com/zAYpAGWB8 27 april 2018

Nieuwe Shepard is een verticaal opstijgende, verticale landingsraket (VTVL) die, net als de herbruikbare raketten van SpaceX, een lading laadt in de ruimte van een suborbit voor de landing via booster-motoren, alles in slechts ongeveer 10 minuten.

De lading tot dusverre was een bemanningscapsule voor menselijke passagiers en lichte nuttige ladingen.

Blue Origin's laatste lancering in december 2017 was voorzien van zijn nieuwe Crew Capsule 2.0, opgewaardeerd met bredere vensters om passagiers een beter zicht op de actie te geven.

De testpassagier, een dummy met de bijnaam “Mannequin Skywalker”, werd gefilmd tijdens de laatste reis toen de New Shepard ongeveer 322.000 voet (98 kilometer) de lucht in reed.

Hoewel deze reis ook geen menselijke crew in de Capsule zal hebben, vertelde Blue Origin's directeur van safety en mission assurance, voormalig NASA-astronaut Jeff Ashby, afgelopen december aan Space News dat we later dit jaar zo'n bemanning konden zien.

“We zijn ongeveer een jaar verwijderd van menselijke vluchten, afhankelijk van hoe het testprogramma verloopt,” Ashby zei. “We moeten nog een aantal tests doen en we zullen een paar menselijke testvluchten uitvoeren voordat we betalende mensen in de raket stoppen.”

Krediet: Blue Origin

Echter, deze vlucht zullen draag payload-lockers bij “microzwaartekracht experimenten” dat wordt geactiveerd zodra deze de atmosfeer van de aarde verlaten. En zodra mensen op de raket mogen, kunnen ze optreden “onderhouden experimenten” in sub-baan.

Tweedaagse gratis verzending naar de maan

Zodra de bemande commerciële vluchten van New Shepard soepel verlopen, zal Blue Origin zijn focus verleggen naar New Glenn, zijn enorme herbruikbare raket die in een baan met een lage aarde kan raken met een nuttige lading van 4500 kg. Het bedrijf plant zijn eerste testlancering voor de raket in 2020.

Behalve dit, wil Bezos de raketten van zijn bedrijf gebruiken voor hetzelfde doel als Elon Musk: de ruimte koloniseren.

“We moeten permanente nederzettingen bouwen op de polen van de maan waar we water en zonne-energie kunnen krijgen,” Dat zei Bezos vorig jaar tijdens het jaarlijkse Apollo 11 Gala op Kennedy Space Center.

“We kennen dingen over de maan die we in de jaren zestig en zeventig niet kenden, en met herbruikbare raketten kunnen we het betaalbaar doen,” hij voegde toe. “Dat kunnen we vandaag gedaan krijgen.”

Voorlopig hoopt Bezos waarschijnlijk alleen maar dat deze livestream met raketlancering de aandacht van mensen weghoudt van de recente prijsstijging van Amazon Prime naar $ 119. De Twitter-aankondiging van Bezos bracht veel ontevreden klanten ertoe om naar de aanval te springen.

Ons lidmaatschap verhogen naar $ 119 ?! 😡🤬 27 april 2018

  • Waarom Jeff Bezos een gigantische 'millennial' klok aan het bouwen is in een berg