Ten goede of ten kwade is Facebook tegenwoordig overal, maar hetzelfde geldt niet voor het sociale platform Facebook Spaces. De dienst was tot nu toe exclusief voor Facebook's eigen Oculus Rift VR-headset in zijn levensduur van acht maanden, maar vandaag heeft Facebook aangekondigd dat het Spaces cross-platform laat gaan.

Verwacht echter niet op je PlayStation VR te kunnen springen en het uit te proberen. Voorlopig is platformonafhankelijke ondersteuning beperkt tot de HTC Vive, de enige echte concurrent van Oculus Rift in de high-end VR-markt.

Lees meer: ​​Oculus Go

Geen van de gebruikersgroepen is zo groot, maar als de service wordt uitgebreid naar een grotere pool, moet worden bepaald of Spaces echt is hoe de toekomst van sociale media eruit zal zien. Afgelopen zomer waren we optimistisch over de vooruitzichten en noemden we de service een "glimp van het ware sociale potentieel van VR."

Vrijwel hetzelfde

De functies van de headsets blijven volledig hetzelfde, net zoals de standaardapp van Facebook hetzelfde werkt, ongeacht of u op iOS of Android werkt.

Gebruikers van zowel de Oculus Rift als de HTC Vive kunnen Spaces gebruiken om hun eigen cartoonachtige avatars te maken, games te spelen, 360-graden video's te bekijken, te genieten van fotoreizen of de handige interactieve "3D-berichten" delen die Facebook een aantal maanden geleden heeft aangekondigd.

Daarnaast moet een grotere gebruikersgroep ook nauwkeurig onthullen of gewone mensen graag gebruik willen maken van Spaces als de "digitale ontmoetingsplaats" die Facebook wil hebben, waar gebruikers met elkaar omgaan met virtuele avatars, net als in het echte leven.

(Dat is niet altijd een verstandig idee, ontdekte Facebook-directeur Mark Zuckerberg zelf toen hij in oktober door orkaan getroffen Puerto Rico met de dienst "bezocht", bericht CNBC.)

Als je een van de twee systemen hebt, is alles wat je nodig hebt om de service te gebruiken een Facebook-account. Facebook heeft vrijwel zeker plannen om Spaces naar andere apparaten te brengen, of het nu gaat om de PSVR of iets vergelijkbaars, zoals het Samsung Gear VR-systeem, maar de tijd daarvoor is onzeker.

  • De beste aanbiedingen voor Oculus Rift zijn nu verkrijgbaar