De digitale marktplaats heeft gesproken. Electronics Art onthulde deze week dat het afgelopen jaar serieus groen was in de verkoop van downloadbare content - $ 1,3 miljard (ongeveer £ 915 miljoen, AU $ 1,7 miljard), om precies te zijn.

"We zijn toonaangevend in het stimuleren van digitale content voor games", zegt EA Chief Financial Officer Blake Jorgensen tijdens een Morgan Stanley-beleggersconferentie. "Bijna iets meer dan 50% van onze activiteiten wordt digitaal geleverd en dat is in de loop van de tijd enorm gegroeid."

Jorgensen wees erop dat van de $ 1,3 miljard die EA had verdiend met de verkoop van DLC, ongeveer de helft alleen in de verkoop van Ultimate Team zat. Kortom, het is een fantasiestijlsysteem waarmee spelers atleten kunnen kopen en verkopen in de FIFA-, Madden- en NHL-games van het bedrijf..

Als het gaat om het succes van Ultimate Team, gelooft Jorgensen dat het een kwestie is van 'klassieke menselijke aard'.

"Mensen verzamelen graag, ze wisselen graag dingen uit," zei hij. "Ze willen graag geweldige teams bouwen om te concurreren, en ze zullen meestal geld betalen om hun vrienden te verslaan."

De andere helft van de DLC-activiteiten van EA bestaat uit kaartpakketten, cosmetica, pre-incentives en andere add-ons die vaak worden gebundeld in 'season passes', maar dat maakt slechts een deel uit van de digitale business van het bedrijf..

Ongeveer $ 300 tot $ 400 miljoen werd vorig jaar ook door EA ingeruild voor abonnementsservices, zoals EA Access van Xbox One. Maar wacht, er is meer: ​​naar schatting $ 650 miljoen gemaakt in mobiele verkoop - Jorgensen crediteert die aan herkenbare franchises, zoals De Sims, die opvallen in de App Store en elders.

De cijfers zijn indrukwekkend, maar niet te verrassend, met niet-EA-spellen, zoals Hitman en Street Fighter V, die zwaar leunen op digitale content. Spellen zoals Fallout 4 en EA's eigen Star Wars: Battlefront bieden seizoenspassen die net zo veel kosten als de originele game.

Omdat discs nog steeds een groot deel van de game-verkoop uitmaken, legt Jorgensen uit dat EA nog steeds van plan is uitgebreid met retailers te gaan werken. Maar wees niet verbaasd als de resultaten van het afgelopen boekjaar het bedrijf verleiden om meer dan ooit digitaal te omarmen, laat staan ​​de gamingwereld in het algemeen.

  • EA voorspelde zijn eigen digitale verkoopstoot al in 2010