Van Fry en Bender in Futurama, naar Data en de bemanning van de USS Enterprise op Star Trek: The Next Generation, bedrieglijke Ava in Ex Machina, robotvrienden zijn een regelmatige kweker in sciencefiction. Immers, is het idee om vriendjes te zijn met een mechanoid, hoe vreemder dan het intergalactische romantische leven van Captain Kirk?

Maar ... zou dit ooit kunnen gebeuren? Zouden we op een dag iets gaan drinken met onze robotvrienden? Of zijn de machines bestemd om onze slaven te blijven?

Praten

De eerste uitdaging als het gaat om het vormen van vriendschappen is praten en vertonen van intelligent gedrag. Deze vraag gaat terug tot een van de vroegste uitdagingen in de informatica. In 1950 legde de pionier van de computer, Alan Turing, de benchmark hiervoor vast met wat bekend werd als de Turing-test. De test is in essentie vrij eenvoudig: kan een machine iemand met succes misleiden door te denken dat ze met een mens praten?

Alan Turing, Britse informatica-pionier.

Sindsdien is er nog steeds geen definitief voorbeeld van een AI die de test doorstaat - hoewel er vele claims zijn geweest. In 2014 werd bijvoorbeeld beweerd dat een stuk AI-software genaamd Eugene Goostman de mijlpaal had bereikt. Maar dit is ook betwist omdat, bijvoorbeeld, de makers van Eugene zeiden dat hun AI een 13-jarige Oekraïense jongen simuleerde, die volgens critici een poging is om slecht Engels en begrip te verklaren. Naar hun mening was het in wezen een beetje een cheat.

Dus wanneer kunnen we verwachten dat een AI de test haalt? Futurist Ray Kurzweil, die momenteel bij Google werkt op een aantal technologieën die verband houden met AI, zoals programmering van natuurlijke talen, denkt dat computers in 2029 eindelijk kunnen matchen met mensen.

Wandelen

Misschien is gewoon praten met een machine dat niet werkelijk vriendschap, toch? Als we aan vriendschap denken, denken we aan mensen die samen op stap gaan, een drankje doen en lange wandelingen maken op het strand. Zodat robots dat ooit kunnen redden?

Het bedrijf dat waarschijnlijk het dichtst in de buurt is gekomen, is Hanson Robotics, die niet alleen op zoek is naar intelligente robots, maar ook naar levensechte robots. Oprichter David Hanson begon zijn carrière als een van Disney's “imagineers”, maar richtte het bedrijf op omdat hij dat wilde “maak geniale machines die slimmer zijn dan mensen en kan creativiteit, empathie en mededogen leren”.

Sophia van Hanson Robotics.

Zijn meest geavanceerde robot tot nu toe heet Sophia, en is ontworpen om op Audrey Hepburn te lijken. “Ze” heeft een volledig expressief gezicht, kan taal verwerken en “zien” dingen ook. Het is gemakkelijk om je voor te stellen dat naarmate de technologie blijft verbeteren, haar vermogen om echte menselijke expressies na te bootsen alleen maar realistischer wordt.

Er is slechts één groot probleem: de griezelige vallei. Dit is het idee dat de Japanse roboticus Masahiro Mori voor het eerst zag in 1970. Dit is het idee dat hoe robots er levender uitzien in uiterlijk, hoe gekker ze worden. Dus hoewel een gestileerd, geanimeerd personage aantrekkelijk lijkt - maar een meer realistisch karakter zou ons in de war kunnen maken.

Dit is onvermijdelijk een probleem dat robots tegenkomen die mensen willen nabootsen. Volgens The Big Think is het aantal academische papers over het fenomeen gestegen van 35 in 2004 tot 510 in 2015 - wat suggereert dat het misschien iets is dat robotici al tegenkomen.

Het vormen van emotionele banden

Maar laten we aannemen dat wetenschappers op een dag met succes de griezelige vallei kunnen overbruggen en ons kunnen misleiden met Turing Test smashing robots: kan dit ooit echt worden genoemd? vriendschap? Dit is misschien meer een kwestie van filosofie dan van technologie.

Dr. John Danaher heeft over dit onderwerp geschreven voor het Institute of Ethics and Emerging Technology, en hij is meer begrip voor het idee van robotvriendschappen dan veel van zijn collega's.

In zijn stuk definieert hij drie verschillende soorten vriendschap die mensen kunnen hebben: nuttige vriendschappen - zoals het hebben van rijke vrienden die je toegang geven tot dingen die je anders niet zou kunnen. Pleziervriendschappen - waarbij de waarde voor jou komt uit je interacties met die persoon (het voorbeeld dat hij geeft is een tennispartner, van wie je plezier put door samen te spelen). En misschien het diepst, is er wat hij noemt “Aristotelische” vriendschappen, waarbij je waarden, zorgen en interesses deelt met de ander - en waar interacties elkaar wederzijds verrijken. Volgens de literatuur die Danaher citeert, zijn deze laatste relaties gebaseerd op bepaalde randvoorwaarden, zoals eerlijkheid tussen de twee partijen, en dat jullie elkaar als gelijken beschouwen.

De beroemde C-3PO en R2-D2 van Star Wars.

In wezen betoogt hij dat het in de eerste twee gevallen relatief eenvoudig zou zijn om robots te repliceren: het is gemakkelijk om je voor te stellen hoe je je nutsvriendschap met C-3PO wilt gebruiken om de sociale ladder te beklimmen en uitgenodigd te worden voor feesten met Princess Leia . Of misschien vindt u het leuk om tennis te spelen met de Robot Federer 3000, omdat dit een goede uitdaging biedt voor uw niveau.

De derde categorie - Aristotelische vriendschappen - is moeilijker, want hoe kunnen robots authentiek zijn of je waarden en zorgen delen als het slechts een machine is die deze dingen simuleert? In wezen betekent dit dat hoe goed de technologie ook wordt, het is intrinsiek niet mogelijk om een ​​echte, diepe vriendschap met een robot te hebben.

Maar dit is waar Danaher het niet mee eens is. Hij beweert dat dit niet zo anders is dan onze interacties met andere mensen. We kunnen geloven dat onze vrienden onze waarden delen en eerlijk handelen, maar net als bij robots hebben we geen goed inzicht in hun innerlijke mentale leven - alles wat we moeten doen is het spul aan de buitenkant, net als met robots. En als je denkt dat de hersenen slechts een machine zijn die regels volgt, waarom zouden hersens die in silicium zijn gesimuleerd, anders zijn??

In elk geval betoogt Danaher dat hoewel we misschien moeite hebben om te vormen “Aristotelische” vriendschappen met robots, er zijn al voorbeelden van mensen die de eerste twee soorten gehechtheden vormen - zoals soldaten die een militaire begrafenis hielden voor een bomverwijderingsrobot, of .... Goed… . Sommige rare mannen en hun sex bots. (Ja, we hebben het bijna tot het einde van het artikel gehaald zonder seksbots te vermelden.)

Zullen we ooit bevriend raken met robots? De technologie gaat duidelijk in die richting, maar er is nog steeds een filosofisch argument te krijgen. Maar goed, als we ooit doen, laten we hopen dat onze robotvrienden meer op Bender en Data lijken dan Ava.

  • TechRadar's AI Week wordt u aangeboden in samenwerking met Honor.